drwoenl

Five Steps Towards Making A Great Pitch

“Five minutes to tell the whole story of a business? It’s too short!”

That’s what Startups and Corporate Innovation teams that I coach in making short, sharp pitches often tell me. They have to show what they are working on in a very short time, in contrast to most presentation situations that usually give 15-30 minutes, or more, to tell a whole story.

Lees meer

De magie van lichaamstaal

Ons lichaam communiceert 24 uur per dag, vaak zonder dat wij dat zelf doorhebben. Elke minuscule beweging die we onbewust maken vertelt iets. Als spreker is de lichaamstaal erg belangrijk, omdat je op een podium staat en er ten voeten uit naar je gekeken wordt. Je lichaamshouding en het juist gebruikmaken van je lichaam kan een speech maken of breken.

Lees meer

Ik ben een grote spreker. En ik ben er stil van.

Dit was het dus. De laatste dag van de opleiding. Twaalf kanjers die vijf minuten spreken. En hoe. Wat zijn we gegroeid, ieder op zijn of haar eigen manier. De transformatie is echt ongelooflijk. Ik weet dat ik lyrisch klink. Maar ik kan niet anders. In vijf blokken naar een grote spreker. Zonder angst.

Lees meer

Groeien gaat met vallen en opstaan

Authenticiteit. Dat is waar het dit vierde blok van de opleiding ‘Spreken met Impact’ over gaat. Pfoe, ‘grote’ term. En tegelijkertijd een containerbegrip. Je kunt het op veel verschillende manieren omschrijven. Joni haalt een gesprek aan dat ze ooit had met iemand, die het volgende zei: ‘Wie zou je anders moeten zijn?!’

Lees meer

Een verhaal dat blijft hangen, is een verhaal dat raakt

Je kent het wel toch, je neuriet een liedje, een liedje dat heel bekend is, maar niemand herkent het. Als niemand het raadt, ben je teleurgesteld, het was toch overduidelijk?! Hoorde echt níemand welk nummer het was?! #tsk

Lees meer

Visualiseren dat ik gegrond ben, werkt dat?

Hij staat in zijn basejump-pak op die enorme hoogte, midden in die prachtige natuur met grillige rotsen en bergen. Hij visualiseert zijn ‘ride’, van seconde tot seconde. Deze voorbereiding is essentieel. Als hij dit niet doet, kan dit de dood tot gevolg hebben. Als hij na een periode van gedegen voorbereiding dan eindelijk springt, is de vlucht precies zoals hij ‘m had voorgesteld. Hij zoeft met ruim 200 kilometer per uur door de lucht en zijn landing is perfect. Het is hem gelukt.

Zoals hij visualiseert en mede daardoor zijn doel bereikt, dat wil ik ook…

Lees meer

Gebruik. Pauzes. Tijdens. Het. Spreken. Oh. En. Fouten. Maken. Mag.

Je staat op het podium en je verspreekt je, je maakt een fout, je vergeet iets te vertellen. De zaal ziet dat je zenuwachtig en onzeker bent, waardoor je te snel praat en mensen verkneukelen zich om jouw fouten. Tenminste, dat denk je.

Lees meer

Barbara Putman Cramer: Spreken, schrijven, spelen.

Hij is er voordat ik het in de gaten heb: de laatste dag. Bij de opleiding Spreken met Impact markeert die dag juist een begin. Het begin van een spel tussen m’n vaardigheden en m’n verhalen. Geen spel met steeds dezelfde winnaar. Soms zorgt m’n verhaal ervoor dat ik contact maak met het publiek; soms herzie ik juist de inhoud door een visualisatie. Maar de impact van het verhaal groeit pas als ik durf te spelen. Zo geschiedde.

Lees meer

Barbara Putman Cramer: Echt is niet eng

Authentiek. Dat is zo’n woord dat ik lastig vind om te gebruiken. Vooral als het over sprekers gaat. Is het een manier om uit te drukken dat iemand spreekt alsof niemand luistert? Zoals je kunt dansen alsof niemand kijkt? Zoiets. Voor mij betekent het: spreken in flow. Die ervaring is mooi mede mogelijk gemaakt door de laatste training van de Sprekersopleiding.

Lees meer

Praten in watermeloenen: Arjan Vergeer over storytelling

De Chinese muur is zo verschrikkelijk groot dat je ‘m vanuit de ruimte kunt zien. Wanneer je overlijdt, groeien je haren en je nagels nog een tijdje door. En Eskimo’s hebben meer dan 23 woorden voor datgene wat wij in één woord ‘sneeuw’ noemen.Toch?

Oud nieuws, zeg je waarschijnlijk. Die verhalen kende je al. Iedereen weet dat je de Chinese muur vanuit de ruimte kunt zien. Daar hoef je geen blog over te lezen. En precies dát is mijn punt. Want: waarom weten we dat allemaal? Hebben we dit op school geleerd? (nee.) Is het relevant voor ons dagelijks bestaan? (nee.) Hoe komt het dan dat iedereen deze verhalen kent, over de muur, de Eskimo’s en jouw groeiende nagels?

Lees meer