Groeien gaat met vallen en opstaan

Dr. Woe
13 nov 2014

Authenticiteit. Dat is waar het dit vierde blok van de opleiding ‘Spreken met Impact’ over gaat. Pfoe, ‘grote’ term. En tegelijkertijd een containerbegrip. Je kunt het op veel verschillende manieren omschrijven. Joni haalt een gesprek aan dat ze ooit had met iemand, die het volgende zei: ‘Wie zou je anders moeten zijn?!’

Ja, dat is natuurlijk een waarheid als een koe. En toch zijn we op het podium niet altijd (helemaal) onszelf. Doen we ons anders voor dan we zijn. Maken we onszelf groter. Of juist kleiner. Daarom doen we natuurlijk ook deze opleiding 😉

Ben jij jezelf?
Maar hoe dóe je dat dan, jezelf zijn (op het podium)? En ‘op het podium’ staat met opzet tussen haakjes. ‘Want’, zegt Joni, ‘spreken voor groepen is een versneller voor persoonlijke groei.’ En dat is precies hoe ik het ervaar. Of, beter gezegd: dat is hoe ik het geleerde tijdens deze opleiding ervaar. Want, oh oh, wat lijkt het me nog steeds rete-spannend om voor een echt grote groep te staan. Die ik niet ken…. *slikt*

En toch, eerder ben ik ook nooit weggelopen voor ‘een beetje’ persoonlijke groei. #understatement Voor veel mensen is dat in meer of mindere mate een belangrijk onderdeel van hun leven. En dat is ook precies wat ik hier kom doen. Ik doe het niet omdat ik het al zo goed kan. En ik heb gemerkt dat ik het op meerdere vlakken in mijn leven kan toepassen. Dus, hoe zit dat dan? Met die authenticiteit en die persoonlijke groei?

Rondedansje
Tijdens deze avond laat Joni het ons stuk voor stuk vóelen. In zeer korte tijd moeten we een presentatie van een minuut voorbereiden. *slikt nog een keer* Nadat we ons verhaal hebben gehouden, vertelt ze ons wat er goed ging en wat er nog beter kan. En je ziet iedereen, inclusief mezelf, tijdens de tweede keer met hetzelfde verhaal – of in ieder geval de kern ervan – groeien. Letterlijk. De toeschouwers (wij) zien meteen verschil bij de spreker tussen de eerste en de tweede presentatie!

Ik neem mezelf even als voorbeeld. Hoe het onderwerp waarover ik spreek me ook na aan het hart ligt, bij de eerste presentatie overtuig ik niet alle toehoorders. Alleen diegenen die ik direct aankijk. ‘Oh, het valt dus op dat ik nét over de hoofden kijk’, denk ik nog. En Joni vraagt me of ik het lastig vind om helemaal voor mezelf te gaan staan. Sja, laat dat nou net mijn thema van dit jaar zijn… Met een aantal directe én indirecte, maar wel zéér merkbare ingrepen laat ze me mijn verhaal nog eens doen. En ja, ik voel me krachtiger en durf de aanwezigen aan te kijken! En ik weet ze te overtuigen van mijn boodschap. *doet inwendig een rondedansje*

Onoverwinnelijk team
Wat ik hier nu uit heb gehaald? Spreken (op het podium c.q. voor een groep) is geen kwestie van een aantal ‘trucjes’ leren. Het gaat erom dat je naar jezelf en je boodschap kijkt: ben je hier voor jezelf of het publiek? Of ben je er voor je boodschap? Als je het antwoord op die vraag voor ogen houdt, kun je makkelijker bij de kern van je boodschap blijven. Dat is overigens wel een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Maar als je openstaat voor persoonlijke groei, in álle opzichten, dan zijn de authentieke jij en je boodschap een onoverwinnelijk team.

Cuny beschrijft haar belevenissen tijdens de opleiding Spreken met Impact. Cuny Stelpstra is tekstschrijver, web- en eindredacteur, en vertelt graag verhalen. Of het nu een zakelijk verhaal is of dat van een persoon, ze gaat voor het overbrengen van de kern. Haar verhaal moet dus impact hebben. En nu dus een nieuwe uitdaging voor Cuny: Spreken met Impact!

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in