Ik ben een grote spreker. En ik ben er stil van.

Dr. Woe
22 dec 2014

Dit was het dus. De laatste dag van de opleiding. Twaalf kanjers die vijf minuten spreken. En hoe. Wat zijn we gegroeid, ieder op zijn of haar eigen manier. De transformatie is echt ongelooflijk. Ik weet dat ik lyrisch klink. Maar ik kan niet anders. In vijf blokken naar een grote spreker. Zonder angst.

Eindelijk geen handen meer in de zakken of een uit het hoofd geleerd verhaal. Niet de aandacht van je publiek ‘halen’, maar een sticky story hebben. Waarnaar het publiek als vanzelf luistert. En na al dat oefenen is daar dan het ‘ronde’ spreken in plaats van staccato. Stiltes gebruiken om je verhaal kracht bij te zetten. Zonder stil te vallen of een black-out te krijgen. We voelen de emotie of urgentie, we geloven de sprekers en we worden aangezet tot actie.

Mijn vijf minuten

Ik vind het verbazingwekkend. Ook ik moet die vijf minuten spreken. En ik ben niet eens echt zenuwachtig. En ik merk, ook al heb ik te weinig tijd voor wat ik wil zeggen en overbrengen, al tijdens de presentatie waar mijn eigen groei zit. Waar ik voorheen ‘wegspacete’ tijdens een presentatie, er niet echt bij was met m’n hoofd en mijn verhaal maar afdraaide, merk ik dat ik er nu wel degelijk bij kan blijven. Wauw. Dat was wel een wens, maar het moet dan natuurlijk ook maar lukken.

Nou, gelukt is het. Ik kon bewust bij mijn verhaal blijven. Ook al vond ik het op dat moment natuurlijk heus wel een beetje spannend.

Helderheid, overal

Wat voelt het rijk om, na in totaal vijf lesblokken, al zo’n enorme groei te voelen. Zoveel handvatten te hebben om je boodschap helder over te brengen. Waar je op meer vlakken in je leven iets aan hebt. Ik schreef het al eerder: ik kan ook veel van het geleerde toepassen in mijn werk als tekstschrijver en communicatieadviseur. En als ik mezelf moet presenteren aan een nieuwe opdrachtgever of een opdracht moet presenteren aan de doelgroep, hey, dan ben ik een grote spreker. Dus.

Dank je wel

Al lijkt het niet zo, te lezen aan mijn enthousiaste woorden in deze blog, ik ben er tegelijkertijd eigenlijk stil van. Verbaasd, verwonderd, verstild. Want, ondanks al deze woorden, is dát eigenlijk wat ik echt voel. #jawdropping Zó mooi vind ik mijn eigen ontwikkeling en die van de groep. Ik ben onder de indruk. En daar wil ik eigenlijk mee afsluiten. Met grote dankbaarheid voor iedereen van Great Communicators – en in het bijzonder Joni – die ons steeds een stukje verder deed groeien in het worden van een grote spreker. Ik ben er stil van.

De afgelopen vijf maanden beschreef Cuny haar belevenissen tijdens de opleiding Spreken met Impact. Cuny Stelpstra is tekstschrijver, web- en eindredacteur, en vertelt graag verhalen. Of het nu een zakelijk verhaal is of dat van een persoon, ze gaat voor het overbrengen van de kern. Haar verhaal moet dus impact hebben. En nu dus een nieuwe uitdaging voor Cuny: Spreken met Impact!

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in