Merk je dat tijdens het samenwerken in teamverband het wij-gevoel soms ver te zoeken is? En dat collega’s soms maar moeilijk hun aandacht erbij kunnen houden als iemand anders aan het woord is? Weet dan dat meerdere teams hiermee worstelen.

Daar zit je dan, met je teamgenoten in een grote vergaderzaal. Jullie werken samen aan een groot project. Om iedereen betrokken en enthousiast te houden, komen jullie regelmatig bij elkaar. Zo houden jullie elkaar op de hoogte van de vorderingen en to-do’s. Vandaag is het jouw beurt om je verhaal te doen. Zoals je ook bij anderen ziet gebeuren, zie je de ene na de andere collega uit het raam staren en een gaap onderdrukken. Huh?! Je vraagt je bijna hardop af waarom je collega’s je verhaal niet net zo interessant vinden als jij… Geloof ons, je bent niet de enige die hiermee worstelt. De oplossing ligt in storytelling, een verteltechniek die we ook in deze inleiding toepasten.

Bij werken in teamverband is het de kunst om iedereen betrokken te houden. Daar weten we bij Great Communications alles van. Daarom organiseren we trainingen storytelling voor teams. Daarin leren we je hoe je informatie snel en duidelijk bij je teamgenoten brengt, met verteltechnieken waarmee je impact maakt. Zodat je erin slaagt om luisteraars aan je verhaal te binden, waar je verhaal ook over gaat.

Wat is storytelling?

Letterlijk betekent storytelling ‘het vertellen van verhalen’. We zien het gebeuren in boeken, sprookjes, reclames en Hollywood-films. Het is een manier om informatie over te brengen waardoor mensen het snelst leren. Werk je in teamverband aan een project? Dan is storytelling dé sleutel tot verbinding tussen teamleden. Door onderling oprechte verhalen uit te wisselen, herken je elkaars worstelingen en successen.

Weet je bevlogen en vol passie je verhaal te vertellen? Dan kan je andere teamleden inspireren, raken, motiveren én aanzetten tot actie. Ze zijn trots dat ze onderdeel zijn van hetzelfde team. Doordat je met storytelling veel overtuigender overkomt, wordt je verhaal beter begrepen en blijft het beter hangen.

Zij gingen je voor:

Vraag de Go Storytelling brochure aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De kracht van een goed verhaal

Waarom is storytelling binnen teams zo effectief? Omdat anderen helemaal opgaan in het verhaal van een ander. Als het teamleden onderling lukt om elkaar met passie te vertellen wat ze belangrijk vinden en wat ze drijft, bouwen ze onderling vertrouwen op. Dat is nodig om goed samen te werken.

Een goed verhaal roept emoties op, wat bij anderen een empathische reactie teweegbrengt. Gevolg: teamleden gunnen elkaar iets. Daarnaast verhoogt een goed verhaal de betrokkenheid, waardoor teamleden bereid zijn om het gezamenlijke doel te halen. Het is dé sleutel om samen in beweging te komen en een project succesvol af te ronden.

Waarom moet je storytelling leren?

Storytelling helpt je om andere teamleden in beweging te krijgen. Het is een effectieve manier om binnen teams het wij-gevoel te laten ontstaan, wat nodig is om een gezamenlijk doel te bereiken. Wat kunnen jullie als team bereiken als jullie er samen voor gaan? Wil je jouw teamleden inspireren, meenemen en activeren richting de volgende mijlpaal? Dan is storytelling onmisbaar.

Daarnaast helpt storytelling bij het opbouwen van wederzijds vertrouwen. Mensen zijn bereid om meer voor elkaar te doen als ze elkaar écht vertrouwen. Gebruik storytelling binnen teams daarom vooral ook om aan elkaar te vertellen wie jullie zijn en waar jullie voor staan. Deel zorgen en twijfels en vertel hoe het lukte om zover te komen. Storytelling leent zich uitstekend voor het vertellen van persoonlijke verhalen.

Storytelling voor teams trainingen

Bij Great Communications snappen we dat niet iedereen storytelling van nature onder de knie heeft. Gelukkig is het geen talent, maar een techniek. Storytelling kun je leren. Daarvoor bieden we twee trainingen aan:

Basiscursus storytelling

Schrijf je je bij ons in voor onze basiscursus storytelling? Dan gaan we - afhankelijk van je niveau - eerst met de basis aan de slag. Dan gaat het onder meer over hoe je voor de dag komt, je stemgebruik, ademhalingstechnieken en lichaamstaal. En minstens zo belangrijk: hoe je je voorbereidt. Met theorielessen, huiswerkopdrachten en praktijkoefeningen scherp je je verteltechnieken aan.

Go Storytelling

Heb je onze basistechnieken onder de knie? Dan gaan we de diepte in met Go Storytelling. In zes blokken ontwikkel je je tot een echte storytelling expert. Ook tijdens deze workshop krijg je huiswerk mee en ga je volop oefenen. Je ontdekt hoe goede verhalen in elkaar zitten en scherpt je eigen verhaal aan volgens algemene storytelling-wetten. Aan het eind van de cursus weet je jouw publiek tijdens presentaties of een pitch met krachtige verhalen te raken.

De kracht van Great Communicators

Bij Great Communicators geloven we dat storytelling binnen teams onmisbaar is om zo effectief mogelijk samen te werken. In een tijd van informatieoverload snakken mensen naar de echte, verbindende verhalen van great communicators; mensen die contact maken met anderen en ook hun eigen verhaal durven te vertellen. Daarnaast geloven we dat ieder mens het in zich heeft om een verhaal boeiend te vertellen. Storytelling kun je leren. En jij kan dat dus ook.

Storytelling als team leren?

Wil jij storytelling onder de knie krijgen? Je medewerkers meenemen in de verhalen die je vertelt en ervoor zorgen dat het ze motiveert om actie te ondernemen? Scherp dan je verteltechnieken aan tijdens de trainingen van Great Communicators in Amsterdam. Bel +31 (0)20 73 72 474 of mail naar info@greatcommunicators.nl voor meer informatie of om je meteen aan te melden.

microsoft
loreal
triodos
Winclove logo
Nike-Logo