Jaap Duin

Public Speaking Coach
Jaap is een scherpe observator die zegt waar het op staat. Hij is psycholoog en sprekerscoach en helpt je praktisch, helder en snel vooruit in je performance. Hij stond aan de wieg van Great Communicators en begeleidde al vele TEDx-sprekers, ondernemers en corporate leaders in het maken van een verhaal en performance die staan als een huis. Jaap is daarnaast als coach voor veel sprekers rondom hun talks een vertrouwenspersoon en sparringspartner.

Tijdens de workshop Spreken met Impact leer je een aantal basiselementen van de opleiding Spreken met Impact. In de Workshop Go Storytelling zet je de eerste stap met storytelling en de why van het verhaal dat je wereld in wilt brengen.

Ruimte innemen als spreker, hoe doe je dat?

Ik herinner me het oefenen van een school uitvoering, ik moet zo’n 6 jaar geweest zijn. Het thema was JungleBook,…

Lees meer

Spreken op een begrafenis

Voor me staan twee broers, 45 ongeveer, allebei dun en lang, o-benen van het voetballen. Hun broer is een paar…

Lees meer
Prinsjesdag

Open brief aan de koning

(Vandaag prinsjesdag! En dat betekent ook een troonrede. Drie jaar geleden was het voor het eerst aan Koning Willem Alexander…Jaap…

Lees meer

Wat wij TEDX Curacao sprekers leren

Afgelopen maart was ik een week op Curaçao als sprekerscoach voor TEDxCuraçao. Met Great Communicators zijn we vanaf 2012 nauw betrokken geweest bij heel veel TED evenementen. Als coach zijn dit de mooiste opdrachten omdat TEDx sprekers heel gemotiveerd zijn, de verhalen recht uit het hart komen, en er ook veel druk op de ketel staat. En het is natuurlijk ook geen straf je werk te doen bij 25 graden in dit geval.

Lees meer

Van Grote Toeteraar naar Grote Spreker

Als lid van het sprekerscoachesteam leer ik mensen ‘beter spreken’. In dat proces werken we o.a. aan stemgebruik, lichaamshouding, verhaallijn, maar ook het bereiken van de juiste ontspannen staat helpt enorm. In dit blog wil ik ingaan op een relatief onbekend aspect van het spreken voor een groep: het gebruik van stiltes.

Lees meer

Angst voor spreken in het openbaar

Een steen in je maag. Drie keer naar de wc voorafgaand aan je presentatie. Knikkende knieën en zwetende handen. In het ergste geval blokkeer je op het belangrijkste moment volledig. Dit wordt ook wel ‘choking under pressure’ genoemd. We zien op tv dagelijks de spectaculaire voorbeelden ervan in de vorm van gemiste penalties, pijnlijke versprekingen en gemiste matchpoints.

Lees meer

Sta op en spreek!

In een tijd waarin we steeds meer tijd achter tv en computerscherm doorbrengen, (de zogenaamde screentime ligt volgens het CPB bij veel werkenden op zo’n 8 a 10 uur per dag en dit wordt alleen maar meer), worden de momenten waarop Echt Contact plaatsvindt steeds schaarser. Met Echt Contact bedoel ik: twee of meerdere mensen die zich in de fysieke omgeving van elkaar bevinden, elkaar kunnen aanraken, en zonder elektronische hulpmiddelen een gesprek kunnen voeren.

Lees meer

PodiumPsychologie

Binnen Great Communicators besteden we veel aandacht aan de ‘psychologie op het podium’. Waarom doen we dit eigenlijk? En wat verstaan we er onder? Hoe helpt het je om een betere spreker te worden? Op deze vragen geef ik in onderstaande blog antwoord.

Lees meer