PodiumPsychologie

Jaap Duin
15 nov 2012

Binnen Great Communicators besteden we veel aandacht aan de ‘psychologie op het podium’. Waarom doen we dit eigenlijk? En wat verstaan we er onder? Hoe helpt het je om een betere spreker te worden? Op deze vragen geef ik in onderstaande blog antwoord.

Spreken voor een groep bezorgt veel mensen nachtmerries, klamme handen en kloppende harten in de keel. En terecht! Want hoe groot is de kick als je je verhaal hebt gedaan en je publiek is enthousiast en applaudisseert het dak eraf? Daar mag best wat spanning tegenover staan.

Het compleet uitbannen van spanning is voor veel mensen niet mogelijk. Ik heb zelf onlangs de handen gevoeld van een ervaren spreker vlak voor zijn duizendzoveelste optreden. Klam en koud. Spanning zal er dus altijd blijven, hoe ervaren je bent. Daarom leren wij onze cursisten hoe je door fysieke en mentale technieken spanning kan reguleren. Daarnaast sleutelen we vanaf het begin al aan de gedachte dat spanning negatiefs is, we maken er iets positiefs van. Want wij weten dat deze spanning je juist gaat helpen om een goed verhaal neer te zetten. Spanning geeft je meer informatie over je lijf: je voelt o.a. je hartslag meer, je bent je bewuster van je gedachten en je hoort, ziet en ruikt scherper. Als je spanning goed kunt reguleren (lees: in je voordeel kunt gebruiken) wordt het je beste vriend. Veel artiesten, ervaren sprekers en topsporters hebben het daarom niet over ‘Ik ben superzenuwachtig’ maar ‘ Ik sta in de presteerstand’. Klinkt een stuk prettiger toch?

Er is nog een andere belangrijke psychologische factor bij spreken voor een groep. Ik noem dit de hefboom. Dit werkt als volgt: alle aspecten van je gedrag worden sterk uitvergroot zodra je voor de groep staat. Als je de neiging hebt om zachtjes en binnensmonds te praten, wordt dit extra duidelijk voor de groep. Als je de neiging hebt om snel en monotoon te praten: dit valt dubbel en dwars op voor de groep. Als je bewegingen onrustig zijn en je houding onhandig: op een podium lijkt dit tien keer zo erg. Vervelend? Ja! Leerzaam? Juist! Waarom? Alles wat je leert op het podium neem je mee naar het dagelijks leven. Eén keer groeien op het podium, is tien keer groeien in het dagelijks leven. Oftewel: leren spreken voor een groep is de kortste weg naar persoonlijke groei. En laat dat nou net de missie zijn van Trainingsplatform Great Communicators….