Open brief aan de koning

Jaap Duin
21 sep 2016

(Vandaag prinsjesdag! En dat betekent ook een troonrede. Drie jaar geleden was het voor het eerst aan Koning Willem Alexander…Jaap Duin schreef toen deze open brief aan de koning… Wij zijn heeel benieuwd hoe het nu hem vandaag vergaat)

Koninklijke Hoogheid, Beste Willem Alexander,

Gefeliciteerd. Na jaren wachten, voorbereiden en oefenen is het zover. U bent koning van Nederland. Een mooie taak. Koning van een land van dijkenbouwers, polderaars en molenaars. Een smeltkroes van culturen en 16 miljoen meningen. Deze meningen ventileren we het liefst anoniem, bij voorkeur via het internet. Wij hebben helaas geen cultuur van ‘opstaan en zeggen wat je vindt’. Dit in tegenstelling tot Amerika, waar je van jongsafaan al elke week mag oefenen binnen de veilige muren van de school op het geven van overtuigende presentaties.

Een koning moet ook kunnen spreken als een koning, of als een Great Communicator zo u wilt. Althans dat is mijn bescheiden mening. U bent goed op weg, maar uiteraard is er altijd ruimte voor verbetering. Ik help u graag op weg.

Allereerst: uw presence.

We weten van Barack Obama dat hij elke dag een uur lang basketbal speelt met zijn bodyguards. Dit stelt hem in staat zijn zware baan vol te houden en energie uit te stralen op het podium. Ik vraag mij af u hetzelfde doet. En zonee: wellicht is een partijtje vier tegen vier voetbal met uw bodyguards aan te raden. Hoe meer energie u heeft en uitstraalt op het podium, hoe meer energie u genereert in uw toehoorders.

Ten tweede: uw stem.

Bent u zich bewust van uw stemgebruik? U heeft een welluidende stem, die u wel wat flexibeler mag maken. U spreekt soms nogal monotoon en laat weinig stiltes vallen. U heeft ook een stopwoord: uhhh. Dit wijst in veel gevallen op wat wij noemen een interne dialoog. Dat wil zeggen dat u eerst bedenkt wat u gaat zeggen, voordat u het zegt. Dit gaat ten koste van de vloeienheid van uw verhaal. En dit zorgt er weer voor dat uw publiek snel de aandacht verliest. Leer uw speeches maar ten dele uit het hoofd. Focus u in de voorbereiding vooral op de emotie die u wilt genereren in uw publiek. Speel met uw stem, wees bewust van uw ademhaling en neem een aantal lessen bij een goede stemcoach.

Ten derde: uw inhoud.

Ik weet het , u bent de koning. Maar u bent ook een mens. U bent Wat drijft u? Wat raakt u? Waar ligt uw passie? U heeft zelf aangegeven dat u geen ‘protocol fetisjist’ bent. Ik verzoek u: maak grapjes, maak het persoonlijk en toon emotie. Dat raakt, dat inspireert. Uw vader kon dat, en hij zou trots zijn als u hetzelfde doet.

Uw moeder is een groot voorbeeld voor u. En terecht. Maar als het aankomt op spreekkwaliteiten heb ik toch liever dat u over de landsgrenzen heenkijkt. De heer Obama kan u wellicht iets leren, kijkt u eens hoe hij speelt met zijn stem tijdens deze speech

Misschien kijkt u als trotse Hollandse koning liever niet over de landsgrenzen, geen probleem. Observeer dan eens de goede performers in ons landje: Hans Sibbel, Youp van t Hek, Hadewych Minis, Gijs Scholten van Asschat, Hans Teeuwen, Theo Maassen. Zij allen verstaan de kunst van het boeien van een groot publiek.

Ik kijk uit naar u volgende toespraken. En voor wat extra hulp kunt u ons altijd bellen.

Jaap is sprekerscoach bij Great Communicators. Lees hier meer over Jaap