Sta op en spreek!

Jaap Duin
12 mei 2013

In een tijd waarin we steeds meer tijd achter tv en computerscherm doorbrengen, (de zogenaamde screentime ligt volgens het CPB bij veel werkenden op zo’n 8 a 10 uur per dag en dit wordt alleen maar meer), worden de momenten waarop Echt Contact plaatsvindt steeds schaarser. Met Echt Contact bedoel ik: twee of meerdere mensen die zich in de fysieke omgeving van elkaar bevinden, elkaar kunnen aanraken, en zonder elektronische hulpmiddelen een gesprek kunnen voeren.

Het is de uitdaging van ons dagelijks leven: we brengen steeds meer tijd door achter het scherm, en hebben tegelijkertijd nog steeds dezelfde menselijke behoefte tot Echt Contact. We weten immers allemaal diep vanbinnen dat alleen digitaal contact ons nooit echt gelukkig zal maken. Juist daarom richtte ik een aantal jaar geleden Great Communicators op samen met Bas en Joni. Verhalen bevrijden, mensen vanuit hun kracht laten communiceren en mensen tools te geven om ècht te verwoorden wat ze voelen. Ik kom er steeds meer achter dat de behoefte aan deze skills in de verregaande digitalisering van onze wereld, onbewust, steeds groter wordt.

Voor mij wordt een diner met vrienden extra speciaal als iemand opstaat en woorden vanuit zijn hart spreekt. Een afsluiting van een voetbalseizoen wordt opeens ontroerend omdat de coach zijn vreugde deelt in een mooie speech. Een uitje met een groep vrienden wordt extra bijzonder omdat iemand opstaat aan tafel, en kwetsbaar en oprecht een verhaal vertelt.

Ik wil je uitdagen. Sta eens op tijdens een gelegenheid die je bijzonder vindt. Sta op en vertel. Pak het moment. Vertel wat je raakt, wat de gebeurtenis zo bijzonder voor je maakt, waarom je van de mensen om je heen houdt. Ik kan je verzekeren: het voegt wat toe. Wees niet bang om pathetisch over te komen, of slap, of overdreven of wat dan ook. Je woorden maken de emoties tastbaar voor iedereen en maken de gebeurtenis alleen nog maar meer bijzonder. Een groter cadeau kun je jezelf en je omgeving op dat moment niet geven.

In september start de opleiding Spreken met Impact. In deze opleiding leer je hoe je een verhaal vertelt dat mensen echt raakt en impact maakt. Jaap Duin behandelt in deze opleiding het onderdeel Spreken Onder Druk. Wil je meer lezen over de opleiding? Klik hier>>

Nieuwsgierig naar onze werkwijze? Kom dan naar een workshop Spreken met Impact! Klik hier>>

Kans maken op een gratis plek in de opleiding Spreken met Impact? Klik hier>>