Wat wij TEDX Curacao sprekers leren

Jaap Duin
19 apr 2016

Afgelopen maart was ik een week op Curaçao als sprekerscoach voor TEDxCuraçao. Met Great Communicators zijn we vanaf 2012 nauw betrokken geweest bij heel veel TED evenementen. Als coach zijn dit de mooiste opdrachten omdat TEDx sprekers heel gemotiveerd zijn, de verhalen recht uit het hart komen, en er ook veel druk op de ketel staat. En het is natuurlijk ook geen straf je werk te doen bij 25 graden in dit geval.

Iedere spreker coach ik gemiddeld zo’n 4,5 uur. Verdeeld over 2 of 3 sessies. In de eerste sessie werken we vaak aan het verhaal. We structureren het verhaal. En kijken uit welke ‘blokken’ het verhaal bestaat. Tegelijkertijd halen we de ruis weg. Dat vind ik het leukste van dit vak. Luisteren naar de essentie van iemands verhaal. En zonder iets toe te voegen, maar juist door te schrappen, uitgaan van iemands sterke punten, daar op voortbouwen en iets overhouden dat kernachtig is. Zowel inhoudelijk als op gevoelsniveau. Dan krijg je dus vragen als: Wat wil je nou eigenlijk zeggen? Waar gaat je verhaal over in 1 zin?

Daarvoor zijn verschillende technieken die je toe kunt passen als spreker. Het gebruik van zintuiglijke details (voelen, zien, horen) om een beeld net iets levendiger te maken. Of het gebruik van een metafoor waardoor een moeilijk te begrijpen concept opeens erg simpel lijkt, en kan landen in de hoofden van het publiek. Iets anders is het ‘spelen’ met de vertelvorm: vertel je een anekdote vanuit de ik-vorm in de tegenwoordige tijd of juist vanuit de jij-vorm in de verleden tijd? Een switch in perspectief kan een verhaal maken of breken.

TEDx geeft de spreker maar 10-15 minuten de tijd om het verhaal te doen. Daarin is het dus een extra uitdaging tot de kern te komen. En het feit dat alles wordt opgenomen en op YouTube gezet wordt maakt dat de druk wat hoger ligt dan normaal.

Velen van de sprekers zijn geen geoefende sprekers. Voor mij is dat extra leuk. Omdat er in korte tijd heel veel winst kan worden geboekt, en omdat de verhalen niet gepolijst zijn en recht uit het hart komen.

Tijdens de generale repetitie heb ik met tranen in mijn ogen geluisterd naar het verhaal van een van ‘mijn’ sprekers Jemyma Betrian. Zij is vijfvoudig wereldkampioen Muaythai (kickboksen). Iemand die liever in de ring haar tegenstanders KO slaat dan een praatje houdt op een podium. Als je na meerdere skypesessies, 1 op 1 coaching sessies (en veel gemail over en weer) uiteindelijk iemand op het podium ziet die echt een heel goed verhaal eruit knalt, geeft dat echt heel erg veel voldoening.

Wil je ook coachingsessies volgen bij Jaap of een van onze andere sprekerscoaches? Individuele coaching is geschikt voor sprekers die aan een specifieke presentatie willen werken, vanaf de start opbouwen of willen werken aan een specifiek thema waar ze tegen aan lopen. Klik hier voor informatie: https://www.greatcommunicators.nl/en/sprekerscoaching/