Podiumpsychologie

Stuk voor stuk hebben onze trainers een andere achtergrond en expertise. Zo kom je bij ons ondernemers, acteurs, schrijvers, filmmakers en marketeers tegen. Doordat iedereen nog een ander vak beoefent, blijft ons team scherp en fris. In elke presentatieblog geeft een trainer vanuit zijn/haar vakgebied handige tips en tools waar je echt wat aan hebt. Onze favoriete presentatieblog van dit moment is de presentatieblog van Katinka Toet over pitchen.

Dit is wat niemand je vertelt over sprekersangst.

Klamme handen, hartkloppingen, slapeloze nachten en het gevoel dat je jezelf het liefst in een donkere kast wilt verstoppen om…

Lees meer

De mens en zijn angst (en wat ie je te vertellen heeft)

Mensen komen bij ons om impact met hun verhaal te maken. In de slipstream van dit produceren komt vaak angst om de hoek kijken. Angst om voor een groep te staan, maar ook voor het achterste van je tong te laten zien. Na jaren met het thema ‘angst’ te hebben gewerkt – iets wat monsterlijke vormen kan aannemen 😉 – wil ik daar wel iets over melden: namelijk wat angst je te vertellen heeft.

Lees meer

What if something goes wrong….

Vorig jaar was ik op een congres waar aan de lopende band technische zaken misgingen. De klikker deed het niet, de belichting veranderde op verkeerde momenten en er werden filmpjes ingestart wanneer dit niet hoorde. Het was super irrirant voor de luisteraar, maar uiteraard nog vervelender voor de spreker… Wat ik daar zag waren sprekers die totaal van de kaart waren, zichzelf moeilijk konden herpakken en keer op keer de fouten van de techniek bleven benoemen. Hierdoor werd de aandacht op de technische mankementen alleen maar groter, met als gevolg dat het de sfeer in de zaal negatief beinvloedde…

Wat is nu handig om wel te doen om zo de schade te beperken? Hier een aantal tips die je van tevoren en tijdens je presentatie kunt toepassen.

Lees meer

Angst voor spreken in het openbaar

Een steen in je maag. Drie keer naar de wc voorafgaand aan je presentatie. Knikkende knieën en zwetende handen. In het ergste geval blokkeer je op het belangrijkste moment volledig. Dit wordt ook wel ‘choking under pressure’ genoemd. We zien op tv dagelijks de spectaculaire voorbeelden ervan in de vorm van gemiste penalties, pijnlijke versprekingen en gemiste matchpoints.

Lees meer