Little Red Dress

Julika Marijn
03 feb 2016

Eind januari presenteerde ik Tedx Utrecht in Tivoli Vredenburg. Aan mij de taak om alle sprekers op de rode stip aan en af te kondigen en de sfeer van de dag neer te zetten. In het Engels, voor 1200 man en worldwide livestream te volgen, best uitdagend dus. In deze blog deel ik met je hoe ik het heb aangepakt en wat werkte voor mij.

Voorbereiding
Ik heb iedereen die ging spreken uitgebreid gegoogeld om goede achtergrond informatie te vinden. Bij sommige sprekers vond ik het onderwerp lastig om een treffende inleiding te maken. Deze sprekers heb ik een paar dagen van te voren even gebeld voor overleg. Ik vind het prettig dat ik dan iemand al gesproken hebt en er even contact is geweest. Tien dagen voor het event ben ik begonnen met visualiseren; ik zag mezelf het enorm naar mijn zin hebben op het podium;ontspannen, alert en blij. bij visualisatie bereid je jezelf en je lichaam al voor op het succes wat gaat komen. Daarna hoeft het alleen nog maar echt te gebeuren en…het gebeurde zoals ik me had voorgesteld.

Wil je zelf ook je presentatie visualiseren? Luister dan deze mp3 visualisatie om je daarbij te helpen.

Little Red Dress
Een week voor te voren ben ik door mijn hele kledingkast gegaan en alles wat rood en zwart was heb ik toen aangetrokken voor een bevriende kledingadviseuse. We vonden uiteindelijk een paar geschikte opties maar het was het allemaal toch net niet; net te zakelijk of net te zwart, het luistert nauw. Uiteindelijk heb ik online een paar knalrode jurken bestelt en daar zat gelukkig de ideale jurk tussen. Bij TED hoort toch echt rood en het is een kleur die kracht uitstraalt. TEDx presenteren is zo bijzonder, daar hoort eigenlijk gewoon een nieuwe jurk bij. Ook heb ik me ’s ochtends vroeg professioneel laten opmaken. Deze investeringen gaven me tijdens de dag een goed gevoel en tilden me op.

Hoera een fout!
Omdat TEDx volledig in het Engels is, moest ik ook de hele dag in het Engels presenteren. En hoewel mijn Engels goed is, zag ik daar eigenlijk nog het meest tegenop.Totdat ik dacht: ik ga ongetwijfeld een rare fout maken vandaag en dat is prima. Weg met dat perfectionisme en neem jezelf niet te serieus, ik ben ook maar een mens.

Intentie kracht
Het gebruik van een intentie heeft voor mij op de dag zelf zeer krachtig gewerkt. Mijn intentie voor de dag was: ontspannen en genieten. Elke keer wanneer ik het podium opstapte herhaalde ik dit mantraatje van twee woorden in mezelf. Het werkte! Het gaf me vrijheid en relativering en ik heb zelf ook enorm van de dag kunnen genieten.

Please help
Omdat de zaal geen echt coulissen had, was het lastig om de talks te volgen. Achter het podium kon ik de talks slecht verstaan op de tv schermen en zag ik ook de powerpoints niet. Omdat ik na elke talk even iets leuks, spitsvondigs of kritisch moest vragen aan de spreker was het wel handig als ik wist wat er gezegd werd on stage. Twee collega’s hebben daarvoor met me meegeluisterd en me geholpen een goede uitro of vraag te verzinnen. Enorm waardevol om hulp te vragen en te krijgen.

Feeling met de zaal
Door al die talks op zo’n dag kan het hoofd vol komen te zitten en de energie daardoor ineens zakken. Aan mij de taak om af en toe een energizer of iets interactiefs te doen. Zo stonden we met 1200 man ons lichaam los te kloppen en aan onze oren te trekken vanwege de acupunctuurpunten in je oor. Ook interactie van het publiek onderling werkt goed; even laten uitwisselen wat ze is bij gebleven of wat hen geraakt heeft. Dit werkt als een aangename afwisseling.Ik had van te voren bedacht waar ik dit zou doen maar heb het eindelijk op mijn gevoel ingezet wanneer nodig. Het grappige was dat de oefeningen voor mezelf ook ontspannend werkte.

De voorwaarden creëren waardoor je je goed voelt op zo’n dag is ontzettend belangrijk.

Want de zaal voelt dat en je kunt daarmee echt bijdragen aan de sfeer. Bovendien, niet onbelangrijk heb je dan zelf ook een goede dag!

Julika is sprekerscoach en (hoofdtrainer) van de opleiding Spreken met Impact. Tijdens de opleiding wordt vaak aandacht besteed aan ademhaling en leer je technieken om je ademhaling goed te gebruiken tijdens spreken. Interesse in de opleiding Spreken met Impact? Lees hier meer informatie of kom kennismaken tijdens de workshop Spreken met Impact.

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in