Ladies: Speak up!

Gastschrijver
23 sep 2014

‘Vrouwen moeten toegeven dat ze geluk hebben in deze tijd te leven’. Zo begint de TEDtalk van Sheryl Sandberg, de hoogste vrouwelijke baas en COO van Facebook. Iets waar ikzelf als Nederlandse 29 jarige vrouw niet vaak bij stil sta. Emancipatie is in mijn leven niet echt een thema. Ik ben opgegroeid dat ik alles kan en mag. Studeren en het ontplooien van mijn talenten was vanzelfsprekend voor mijn ouders en dat is het nu ook voor mijn vriend. Hij zou zelfs teleurgesteld zijn als ik ‘alleen huisvrouw’ zou worden.

Dit alleen al is een groot verschil met één generatie geleden. Mijn moeder bleef als vanzelfsprekend thuis en mijn vader werkte fulltime en betaalde alle rekeningen. Inmiddels maak ik deel uit van wat de 50/50 generatie lijkt te zijn: de meeste mannen en vrouwen om mij heen verdelen de zorg voor kinderen en het inkomen.

Man beter dan de vrouw?

Vrouwen blijven in het bedrijfsleven qua cijfers wel achter op mannen. Nederland staat helaas in de top tien van slechts scorende landen ter wereld met de minste vrouwen op top (leidinggevende) posities in het bedrijfsleven. De overheid zet zich hierom al jaren in voor meer vrouwen in de top en ontwikkelde de, niet geheel vrijblijvende, maatregelen voor bedrijven om de m/v diversiteit te bevorderen en af te dwingen.

Allemaal mooi deze ‘top down’ regelingen maar hoezo zijn die überhaupt nodig? Waarom werken vrouwen zich niet gewoon naar de top net als mannen doen? Waarom verdienen vrouwen minder dan mannen met dezelfde studie, leeftijd en ervaring? Waar mannen aan zelfoverschatting doen, twijfelen vrouwen vaak over of ze het wel goed genoeg doen en zijn bescheiden over hun prestaties.

Van bescheidenheid naar zichtbaarheid

Er is een inhaalslag in mentaliteit bij vrouwen nodig om ook de top kunnen bereiken en zo op grote schaal te kunnen bijdragen aan de wereld. Vrouwen moeten zichzelf en hun kennis en kunde op waarde leren schatten en gaan staan voor hun eigen kwaliteit. Positioneer jezelf door ‘het podium te pakken’ en juist wél het woord te nemen tijdens een vergadering of bij het presenteren van plannen voor een team of voor je baas. Wat mij betreft begint het daar…

Ook topvrouw Sheryl vraagt zich af waarom ze vaak als enige vrouw aan de boardroom tafel zit en zet zich actief in hier verandering in te brengen. Ze doet in haar ijzersterkte TEDtalk en in haar bestseller ‘Lean in’ een poging drie tips te geven zodat vrouwen ook de top in het bedrijfsleven kunnen bereiken:

1. Sit at the table : maak jezelf zichtbaar, claim je eigen succes.

2. Make your partner a real partner: verdeel taken gelijk, als mannen en vrouwen evenveel werken moeten ook alle taken eerlijk verdeeld worden. Dus ook de zorg voor de kinderen en het huishouden.

3. Don’t leave before you leave: Creëer een baan waar je je ambities in kwijt kunt, ook op de langere termijn. Werk actief naar je doelen toe en deel je ambities met je omgeving. Laat je toekomstplannen voor een gezin je niet tegenhouden voor het groeien in je carrière.

Niet afwachten maar doen!

Nu ik een paar maanden voor Great Communicators werk heb ik meerdere vrouwen, en mannen, ontmoet die de behoefte hadden zichzelf beter zichtbaar te maken en bepaalde overtuigingen over zichzelf los te laten. En zelf ook als deelnemer bij de training Break Free en de opleiding Spreken met Impact, heb ik aan den lijven ondervonden hoe krachtig het werkt jezelf met overtuiging uit te spreken.

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in

Al ben ik van de generatie waarbij the sky the limit is en ik als vrouw volledig gelijkwaardig ben aan mijn vriend, leer ik elke keer weer dat ik mezelf echt mag laten zien. Tijdens de laatste Break Free kon ik ook weer een aantal overtuigingen aan de wilgen hangen, om weer meer en meer mezelf neer te zetten. Want ja, daar begint het wat mij betreft. Zichtbaarheid, ambities uitspreken en gaan!

Bernice deed voorheen onze marketing & communicatie. Met haar achtergrond als producent in de kunst & cultuursector combineert ze bij Great Communicators haar organisatietalent met haar passie voor taal & spreken.