Heb de moed en vind je eigen stem

Julika Marijn
19 aug 2020

Zelfonderzoek is een belangrijke factor wanneer je je eigen stem wilt vinden. Om deze vervolgens overtuigend op een podium te laten horen. Wat heb je écht te vertellen? Zitten daar nog blokkades op? Van waaruit spreek je? Durf je je vervolgens écht uit te spreken en daarin helemaal authentiek te zijn? Die ruimte voelen in jezelf en die ruimte helemaal innemen, is iets dat je moet verwerven.

De stem van een vrouw die die ruimte verwierf en me al jaren inspireert is die van Etty Hillesum. Zij beschreef in de pikzwarte oorlogstijd in Amsterdam haar proces van zelfonderzoek in haar dagboeken. Etty duikt in zichzelf en zoekt al schrijvend haar eigen waarheid. Zo vindt zij uiteindelijk haar eigen stem en lees je hoe ze gaandeweg steeds meer durft te vertrouwen op wie ze is en wat ze te zeggen heeft.

Het mooie aan Etty’s dagboeken vind ik dat je bijna per dag haar worstelingen mag meelezen. Ze wordt steeds steviger. En tegelijk liefdevoller naar zichzelf. Een mooie combinatie.

Ik heb zogezegd de moed om fouten te maken en behoud daar toch m’n zelfvertrouwen bij.Etty Hillesum

De moed hebben tot zichzelf’ schrijft Etty in haar dagboek. Haar dagboeken zijn inmiddels wereldberoemd en ik maakte dit jaar een solovoorstelling over haar die gedeeltelijk is uitgezonden bij ‘Jacobine.’

Van Etty kunnen we leren om die moed te hebben echt in onszelf te duiken en onze stem te laten horen. Wat als Etty de moed niet had gehad en haar stem niet had geklonken? Wat als ze zich steeds had afgevraagd: wie zit er nou op mij te wachten?

Dan was de wereld een aangrijpende en spirituele getuigenis uit de oorlog misgelopen. Toch denken de meesten van ons dat regelmatig. En ik zelf ook bij vlagen.

‘Beluisteren, wat er opstijgt uit jezelf. Veel van wat je doet is toch imitatie of ingebeelde plicht of valse voorstellingen van hoe een mens moet zijn. De enige zekerheid hoe je moet leven en wat je moet doen, kan toch alleen maar opstijgen uit die bronnen, die daar bij jezelf in de diepte borrelen’.

Soms is het me of er in me een grote werkplaats is, waar hard gewerkt wordt, gehamerd en god-weet-wat.– Etty Hillesum

Tijdens de training Vrouwelijk Leiderschap neem je de ruimte en tijd om helemaal in te zoomen op jezelf. Je onderzoekt je eigen boodschap en ruimt eventuele blokkades op. Daarnaast krijgt veel praktische tools en persoonlijke feedback op wat voor jou werkt en wat juist niet. Zo leer je vanuit je eigen autoriteit te spreken voor publiek.

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in

Juist voor vrouwen kan dit een uitdaging zijn, merken we bij Great Communicators. Vrouwen spreken dikwijls binnen een mannenwereld. Daardoor gaan ze zich soms net wat mannelijker gedragen op een podium. Om bijvoorbeeld aan kracht te winnen. Of ze schieten ineens in de meisjesachtige versie van zichzelf. Terwijl ze dat misschien helemaal niet wilden, gebeurt het toch. We merken ook dat veel vrouwen kiezen voor veiligheid en nog dikwijls de beurt doorgeven aan die collega die wél altijd zijn verhaal klaar heeft. Jammer genoeg gaat een kans om je uit te spreken en zichtbaarder te zijn verloren. Terwijl volgens mij deze tijd juist vrouwen nodig heeft die hun stem durven laten horen. Stevig, liefdevol, professioneel en krachtig.

Jouw stem.

Daarom de training Vrouwelijk Leiderschap, speciaal voor vrouwen met moed.