Gevraagd, leiders (V/Yin!)

Bas Janssens
04 feb 2014

In 1972 gebeurde er iets uitzonderlijks. Thea Quant, een zeer getalenteerd politica van de Provinciale staten van Noord Holland, slechts 33 jaren jong, werd gevraagd om als senator zitting te nemen in de Eerste kamer de Staten Generaal. Dit zou ook in deze tijd, voor een dame van 33, een uitzonderlijke prestatie zijn. Maar in 1972 was het ongekend; ze zou daarmee de jongste Senator ooit worden.

Helaas voor Nederland, maar gelukkig voor mij, bleef het ook ongekend. Want op een zonovergoten morgen in juli kwam ik ter wereld met “grote ogen nieuwsgierig wijd open”, zoals mijn moeder zei. Na een paar weken zorg voor de baby zei ze haar Kamerzetel op. Ik kreeg daarmee de maximale moederzorg, maar Nederland verloor een van haar grootste vrouwelijke politieke talenten.

Een paar jaar geleden vroeg ik haar naar die beslissing en ze zei: “Het was met pijn in mijn hart, maar je vader werkte in die periode al tachtig uur per week. Ik had het idee dat ik niet goed genoeg voor mijn kinderen kon zorgen en dat er daarom iets anders van me verwacht werd. In die tijd werden vrouwen normaal gesproken nog ontslagen als ze zwanger waren, stel je eens voor!” Daarna gaf ze me een kus en voegde eraan toe dat ze er nooit spijt van had gehad. Lief natuurlijk van haar, maar het blijft ook jammer dat mijn komst Nederland van mijn moeders politieke talenten heeft beroofd.

Mijn moeders liefde voor de politiek is mij niet met de genen meegegeven maar gelukkig wel haar nieuwsgierigheid. Bij mij richt die nieuwsgierigheid zich meer op het ondernemerschap en de ontwikkeling van mensen. De afgelopen vijftien jaar heb ik vooral als headhunter gewerkt en in die periode heb ik meer dan 1500 sollicitatiegesprekken mogen voeren. Leuke leerzame gesprekken met bijzondere talentvolle mensen uit verschillende branches. In die gesprekken was ik altijd ook erg gefascineerd door de duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. En na die meer dan 1500 voorbeelden durf ik inmiddels ook wel wat te generaliseren.

Een paar voorbeelden; als vrouwen over hun werk praten praten ze, veel meer dan 90% van de mannen, in termen van goede zorg, lange termijn, balans en het intrinsiek goed doen van je werk. Mannen praten doorgaans juist weer vaker over snel het kunstje beheersen en dan weer verder kijken. En waar vrouwen eerder praten over waardering praten mannen vaak over beloning. Daar kan je van alles van vinden, maar wat mij vooral opvalt is dat vrouwen iets heel anders te bieden hebben dan mannen.

Echter staat Nederland, op internationaal niveau, met 18% participatie van vrouwen in het topmanagement op de zevende plaats. De zevende plaats van onderen! Ver onder de topscores van de landen als Turkije, Botswana en Rusland (46%!).

Het is dus mijn overtuiging dat het zorgzame talent van mijn moeder voor de politiek behouden had moeten blijven. En dat we daaropvolgend alle vrouwen met leiderschapstalent moeten uitdagen om dat talent ook te ontwikkelen en in te zetten. Niet omdat vrouwelijke leiders zoveel beter zijn dan de mannelijke leiders, maar vooral omdat ze zo anders zijn. En dat andere, dat hebben we nu keihard nodig; Yang werkt niet meer zonder Yin. Dat heeft het eigenlijk ook nooit gedaan.

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in

Dames, we hebben jullie leidinggevende talent wegens ‘omstandigheden’ honderden jaren moeten missen. Als man kan ik nu alleen maar zeggen: “Neem je plek in en laat jullie bijzondere geluid horen, want wij kunnen het niet alleen, kijk maar om je heen!”

Bas Janssens is medeoprichter van Great Communicators. Eva Pieper geeft samen met Katinka Toet de opleiding Break Free, om vrouwen krachtiger te leren spreken. 15 – 17 oktober is er weer een Break Free opleiding ingepland, schrijf je hier in!