Dichtbij je publiek, maar weg van jezelf…

Julika Marijn
04 mrt 2019

Als theatermaakster laat ik me inspireren door vrouwen die hun eigen weg zoeken en hun eigen stem vinden. Ik onderzoek hun werk en levens en laat ze in mijn one-woman voorstellingen aan het woord komen. Zoals in mijn huidige voorstelling over kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller, en voorheen Etty Hillesum en Prinses Diana. Ik omring me graag met powervrouwen en help met plezier vrouwen hun eigen stem en kracht te vinden. Die eigen stem vinden is voor een vrouw denk ik net wat ingewikkelder dan voor een man. Veel vrouwen spreken binnen een mannenwereld en gedragen zich wat mannelijker om aan kracht te winnen. Dan ben je misschien wel dichterbij je publiek, maar verder verwijderd van jezelf.

Women on top
Als je in de krant kijkt, of naar het journaal, zijn veelal mannen aan het woord. Alhoewel dit aan het verschuiven is, bestaat de status quo in de mediawereld vooral uit mannen. Ik geloof dat meer vrouwen aan de top en aan het woord een zegen zou zijn voor de wereld. Mannen kunnen geweldig zijn, begrijp me niet verkeerd, maar de kracht van vrouwen fascineert me.

Autoriteit
Hoe sta je op het podium vanuit je eigen autoriteit als vrouw? Daar zitten vaak blokkades op. Of overtuigingen dat jij die plek eigenlijk niet verdient. Dat je het niet waard bent of niet goed genoeg. Tijdens trainingen en coachings kom ik dikwijls vrouwen tegen die het lastig vinden om hun vrouwelijke autoriteit te pakken. Om echt te gaan staan. Letterlijk staan ze soms te wiebelen op hakken. Prachtig! Maar om gegrond en in je kracht te staan, zijn ze niet aan te raden.

Vrij spreken
Vrouwen willen het vaak zó ontzettend goed doen, wat voorkomt dat ze vrij en met plezier spreken. Er is dan krampachtigheid voelbaar die het publiek ook voelt tijdens een presentatie. Een ander voorbeeld is ‘meisjesachtigheid’ die door een talk heen schemert. Door een minimaal gebruik van de borststem of een schuin hoofd tijdens het spreken, bijvoorbeeld. Het is geweldig om te zien hoe door relatief kleine, technische interventies, zoals meer laagte in de stem brengen of een krachtig lichaam dat rechtop staat, een spreker al enorm aan overtuiging wint.

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in

Break Free
In de training ‘Break Free’ (women only!) gaan sprekerscoach Eva Pieper en ik samen met de deelnemers op zoek naar hun autoriteit in spreken. We duiken de diepte in om eventuele blokkades op te lossen, maar gaan ook heel praktisch aan het werk met veel doen en uitproberen. Het mooie is dat de kracht en de gevonden of hervonden stem, door gaan werken in je hele leven. Mijn ervaring is dat als vrouwen samen komen in een sfeer van sisterhood – in liefde, kracht en veiligheid – er een groot, inspirerend krachtenveld kan ontstaan.

Julika Marijn

Wil jij ook je vrouwelijke kracht vinden? Doe mee aan de opleiding Break Free.