Barbara Putman Cramer: "Dan kun je zeker goed communiceren"

Dr. Woe
30 jun 2013

Mocht je, zoals ik, ooit Communicatiewetenschappen hebben gestudeerd, dan ben je wellicht bekend met opmerkingen over “hoe goed je dan wel niet moet kunnen communiceren”. Betekent dit dat goede communicatie gezien wordt als iets dat een studie vereist? Of juist een vaardigheid die geen moeite, laat staan studie, hoort te kosten?

Het bestaan van deze opleiding geeft op geen van beide vragen een antwoord. De studie legt de nadruk op academisch onderzoek en schrijven. Over communicatie. Niet of nauwelijks op communiceren an sich. En dat terwijl je heus een aantal keren voor een groep je bevindingen ‘communiceert’. Geen verrassing dat niemand daar echt warm voor liep; noch voor het spreken, noch voor het luisteren. Kortom, een studie maakt je nog geen goede communicator. De vraag wat dan wel, bleef onbeantwoord.

Inmiddels ben ik een aantal jaar verder, en sta ik niet meer sporadisch voor een werkgroep, maar wekelijks voor een klas van 60 designstudenten op de Design Academy in Eindhoven. Ook geef ik daarnaast regelmatig lezingen voor een uiteenlopend publiek. En ik merk iedere keer dat ik mijn lessen en lezingen het liefst eerst schrijf, en dan pas uitspreek. Een schrijvende spreker, dus – die graag ook sprekende schrijver wordt. Ik wil dus dolgraag leren hoe ik niet alleen het papier, maar ook (live) publiek kan engageren voor mijn boodschap van dat moment.

Wat ik dan doe op de blog van Great Communicators? Verslag van exact dat leerproces. Het komende halfjaar volg ik namelijk de opleiding Spreken met Impact. Samen met twaalf anderen ga ik niet alleen leren over communicatie, zoals bij de studie, maar vooral door communicatie. Keihard de praktijk in, om zo dankzij directe expertfeedback mijn verhaal op een natuurlijke manier te vertellen. Zonder na te denken over hoe ik het van tevoren had opgeschreven.

Stiekem heb ik al een beetje geproefd van de opleiding. Joni, één van de oprichters van Great Communicators, heeft me al eens sprekerstraining gegeven voor een talk van enkele minuten op TEDxAmsterdam, en uit nieuwsgierigheid heb ik natuurlijk ook een kennismakingsworkshop van de cursus bijgewoond. In beide gevallen was mijn verhaal een stuk beter te volgen als ik rustiger sprak en mijn stem lager inzette. Spreken doe ik kennelijk meer met mijn buik dan ik aanvankelijk dacht.

Kortom, ik kan niet wachten op wat meer bellydancing.. Op vrijdag 6 september heb ik mijn eerste training, ik houd jullie op de hoogte.

Duizendpoot Barbara Putman Cramer heeft naast haar passie voor eten, hart en oog voor duurzaamheid en een druk bezochte blogsite een nieuw doel: spreken met impact. De komende 5 maanden volgen wij Barbara in haar avontuur van de opleiding Spreken met Impact.

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in