Your Talent: klein woordje, groot inzicht

Dr. Woe
02 aug 2013

Talent. Dat woord houdt me al mijn hele leven bezig. Ik ben niet goed in sport, heb geen bijzondere hobbies en blink nergens echt in uit. Als Joni dan ook blij verkondigd dat we een talentworkshop gaan doen, stelt een venijnig stemmetje in mij de vraag die me al mijn hele leven bezig houdt; heb ik wel een talent?

Het antwoord is gelukkig Ja. Ieder mens heeft talent. Al is het niet voor iedereen even duidelijk wat dat talent dat is.

Wat houdt het eigenlijk in, talent? De meeste mensen denken dat talent staat voor iets waar je heel erg of zelfs uitzonderlijk goed in bent. Voetbal, breien, koken, organiseren, schaken, banden plakken, dat soort dingen. Maar talent gaat veel verder dan ‘ergens’ goed in zijn. Dat wil zeggen, het is niet per se gekoppeld aan een activiteit.

Op de dag van de talentworkshop betrap ik mij erop dat ik het best spannend vind. Trainer Esmaralda vertelt ons dat we aan het eind van de middag allemaal met een woord naar huis gaan. Dat woord, dat is je talent. Stiekem geloof ik er niks van dat in één middag achter mijn talent kom. Ik doe er tenslotte al 26 jaar over om dit te ontdekken.

Toch begin ik vol goede moed aan de oefeningen. Als ik twee uur later nog steeds geen enkel idee heb van wat mijn woord zou kunnen zijn, maak ik me ineens ernstige zorgen. Volgens Esmaralda komt het vanzelf. Diep van binnen schijn ik het te weten, het moet alleen nog even naar boven komen.

Het moment is daar: we gaan het T-woord benoemen. Iedereen vindt het spannend, aangezien niemand het nog lijkt te weten. Toch komen de mooiste en meest spectaculaire woorden komen naar boven, van ‘vuurwerkmaker’ tot ‘verhalenbevrijder’. Mijn collega’s blijken prachtige talenten te hebben.

Dan ben ik aan de beurt. En nog steeds geloof ik er niks van. Maar dan, door een paar scherpe vragen van Esmaralda – wiens talent duidelijk ‘spiegelen’ moet zijn – komt daar ineens mijn woord naar boven. Spectaculair is het niet, maar ik voel aan alles dat dit mijn woord is: aandacht. Dat is waar ik van overstroom. Dat is mijn talent.

Sinds de talentworkshop zie ik het dan ook overal in terug; in mijn werk, relaties, mijn huis. Aandacht. Oog voor mijn omgeving, de mensen om me heen, kleine dingetjes die op pad komen. Het is voor mij een vanzelfsprekendheid om dingen in me op te nemen, er aandacht voor te hebben. Dit vertaalt zich in alles wat ik doe.

Een grappige bijkomstigheid is dat ik door dit inzicht mijn allergieën ook beter kan plaatsten. Waar aandacht voor mij vanzelfsprekend is, kunnen mensen om mij heen dit wel eens helemaal missen. Doordat ik deze ergernissen nu begrijp, kan ik ze veel makkelijker loslaten.

Een klein woordje, een mega groot inzicht. Ben jij benieuwd naar jouw woord? Zaterdag 5 oktober is er weer een masterclass Your Essence.

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in