Welk verhaal vertel je?

Gastschrijver
26 jul 2018

Wanneer ik naar TED talks kijk en luister, denk ik altijd dat ik daar ook eens zal staan. Omdat ik graag wil vertellen over het fenomeen ‘verslaving’ en hoe ik dat monster heb weten te temmen.


Wanneer ik eraan denk om voor een ‘TED-publiek’ te staan, bekruipt mij een benauwd gevoel. Alsof een grote, sterke hand zich langzaam maar zeker om mijn keel sluit. Maar tegelijk voel ik ook de opwinding: feel the fear and do it anyway. Vandaar dat ik me aan de opleiding Go Storytelling! waagde, waarmee mijn eerste stap was gezet.


Boeien
Hier werd ik zonder omwegen uitgedaagd om mijn eigen verhaal te (her)schrijven. Het maakte me ervan bewust dat ik zelf de regisseur van mijn verhaal kan zijn. Want als ik mijn leven als een spannende film zou zien, waar zou deze dan over gaan? Waar lag mijn schat begraven? Hoe heb ik deze gevonden? En welke draken heb ik op mijn zoektocht moeten verslaan?

Over al dit soort vragen leerde ik op een creatieve en constructieve wijze na te denken. Het opnieuw schrijven van je verhaal biedt je daarom een uitgelezen kans om jezelf van slachtoffer tot held te transformeren. Het feit dat er iets overwonnen moet worden, maakt elk verhaal interessant. De afgelopen weken hadden we geleerd hoe we dat zo konden opbouwen dat onze verhalen tot het einde bleven boeien.

 

Tegenslag als motor
Tijdens ons laatste lesblok kreeg eenieder de tijd om zijn of haar verhaal aan de groep voor te dragen. Het was verrassend om te horen welke verhalen er in de afgelopen weken tot leven waren gekomen en daarbij te zien wat het met iedereen deed. Zowel met de vertellers als met de toehoorders. De innerlijke noodzaak van ieders verhaal was feilloos hoor-, voel- en zichtbaar. Ze maakten duidelijk dat wij als mensen juist groeien door tegenslag en pijn en dat deze niet alleen zorgen voor inzicht, maar ook vaak de motor zijn voor het inslaan van een andere weg.

Werk, familie, gezondheid, liefde, verlies… alle facetten van het dagelijks bestaan kwamen aan bod. En ondanks dat de verhalen heel verschillend waren, waren er ook duidelijke overeenkomsten, zoals bijvoorbeeld de zoektocht naar een betekenisvolle invulling van het leven. Het vertellen van ons verhaal was een bevrijdende ervaring. Iedereen zag er daarna anders uit. En dat is volgens mij ook het enige waar storytelling voor bedoeld is; om te raken en geraakt te worden.

 

Meer helderheid
Zo leerde ik om met de blik van een verhalenverteller naar mijn eigen leven te kijken. Ook heeft het me meer helderheid gebracht over mijn toekomst. Mijn oude verhaal over pijn en verslaving heb ik weten om te keren naar een verhaal over inzicht, kracht en bevrijding. Een verhaal waar ik als schrijver en coach nu anderen mee inspireer en help.

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in

Het volgen van de opleiding Go Storytelling! heeft me niet alleen over mijn perfectiedrang heen getild, maar ook over alle onware verhalen die ik mezelf ooit vertelde. Met alle kennis, inzichten en handvatten die ik heb meegekregen kan ik nu elk verhaal schrijven dat ik wil. The sky is the limit! Schrijven is prachtig, maar nu gaat het er om dat ik het ook écht ga vertellen. Go and tell my story!


Deze blog over Go Storytelling! is geschreven door deelnemer Roxane Catz (www.roxanecatz.nl).

Benieuwd naar meer informatie over de opleiding Go Storytelling? Lees dan hier eens verder of neem contact met ons op. Wil je kennismaken met Great Communicators en even de sfeer komen proeven? Meld je dan aan voor onze workshop Go Storytelling!