Spreken als Oprah

Katinka Toet
11 jan 2018

Oprah Winfrey heeft veel impact gemaakt met haar speech tijdens de uitreiking van de Golden Globes. Ze kreeg een staande ovatie, het publiek juichte en ze maakte heel wat los met haar speech op social media. Hoe doet ze dat? Wat maakt deze speech zo impactvol? En wat kun jij er als spreker van leren?

1. Overtuiging

Oprah spreekt met zoveel overtuiging en vuur. Haar lichaamstaal, haar mimiek, haar stemgebruik, alles communiceert maar één ding: dit verhaal is belangrijk en moet gehoord worden! Ze staat er niet om indruk te maken, ze staat er omdat ze mensen wil inspireren met haar boodschap. Ze is tot in haar tenen overtuigd van haar boodschap en dat voel je als publiek. Ze meent het, ze staat 100% achter haar boodschap en ze vertelt het vol vuur en passie. En precies dat is zo cruciaal, want daarmee brengt ze niet alleen een boodschap over, maar ook een vonk. En door haar vuur wordt het vuurtje in ons als publiek ook aangestoken. We resoneren mee op haar bevlogenheid, op haar passie, op haar overtuiging. Het verhaal komt binnen. En hoe.

2. Verbinding

Oprah is een meester in verbinding maken met anderen. Ze beschikt over de gave om haarscherp aan te sluiten bij haar publiek door te benoemen wat er leeft, gemeenschappelijke waarden en gevoelens te benoemen, persoonlijke ervaringen te delen en zich niet alleen te richten tot beroemd Amerika, maar tot heel Amerika. In haar speech steekt ze niet alleen beroemde actrices, die zich sterk genoeg voelden om zich uit te spreken, een hart onder de riem, maar ook ‘vrouwen, wier namen wij nooit zullen horen’. Vrouwen, die werken in fabrieken, restaurants, in de techniek, wetenschap, politiek of zakenwereld. Ze betrekt iedereen erbij, ze maakt geen onderscheid tussen rijk of arm, zwart of wit, man of vrouw. Het is ook geen speech exclusief voor vrouwen. In haar speech spreekt ze over ‘fenomenale mannen, die ervoor kiezen te luisteren’ en later over ‘bijzondere mannen en vrouwen, die vechten om de leiders te worden, die ons brengen naar een nieuwe tijd’. Oprah is een spreker, die niet verdeelt of polariseert, maar verbindt. Ze brengt mensen samen, ze zorgt voor een gevoel van verbondenheid. En die verbondenheid zorgt ervoor dat interesse transformeert in intensieve betrokkenheid.

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in

3. Hoop

Oprah haar speech is vol overtuiging, zorgt voor verbondenheid, maar is bovenal ongelooflijk inspirerend, omdat het eindigt met een hoopvol toekomstperspectief. In haar speech begeleidt ze je als luisteraar van het donker (seksueel misbruik, ongelijkheid en geweld) naar het licht (het vertrouwen op een betere toekomst, waarin niemand ooit meer ’Me too’ hoeft te zeggen.) En dat geeft hoop, dat geeft vertrouwen, dat inspireert. ‘Ik wil dat alle meiden, die kijken, weten dat er een nieuwe dag is aangebroken’, eindigt Oprah haar speech. ‘Aan de horizon gloort een nieuwe dag!’ De zaal joelt, juicht en klapt. De impact is gigantisch.

Ga die speech zien en laat je inspireren!

Katinka is een expert in persoonlijk leiderschap. Spreken gaat om identiteit; hoe meer jij je beste zelf bent, des te meer je verhaal bij jou past. En des te meer impact je maakt. Ook leren hoe je een ijzersterk verhaal neerzet? 15 maart start weer onze storytelling opleiding Het Echte Verhaal.