Publiek? Het zijn net mensen

Natascha Kooiman, deelnemer opleiding Spreken met Impact
15 okt 2019

“Het zijn net mensen.” Ik schrik wakker. Althans, niet letterlijk, want ik stónd al op het podium: bij een conferentie over circulariteit in de catering. Qua onderwerp en doelgroep een thuiswedstrijd voor mij. Gelukkig, want ik had veel te doen: een uitpuilende mailbox en mijn to do lijst die inmiddels twee pagina’s besloeg. “Dat komt zo weer, nu eerst ‘even dit,” zei ik tegen mezelf toen ik het gebouw waar ik even later zou presenteren inliep. Ik duwde de to do’s uit mijn gedachten. Terug naar nu: dit is weer een kans om een hele groep mensen te laten zien dat zij, als werkgever, een verantwoordelijkheid hebben voor de gezondheid van hun mensen én de planeet. Dus chop chop, mail mag je straks weer beantwoorden.

 

Wegdromen

Ik begon mijn intro. Terwijl ik mijn bandje afspeelde, dwaalden mijn gedachten af. Ik heb dit verhaal inmiddels zo vaak verteld. Ik kan het dromen. Ik ben niet eens zenuwachtig. En, ik ben niet meer de enige die het belangrijk vindt… Ík ben hier uitgenodigd. Zonder aandringen. Het tij keert. Ik vertel mijn verhaal hier en dan daar en dan daar en dan… Hier… Ik schrik wakker: shit! Hoe sta ik hier eigenlijk? Wie zitten hier eigenlijk? Heb ik mensen aangekeken? Bén ik wel hier? Connectie… shit… connectie…

Another to do today

Tijdens de opleiding Spreken met Impact leerde ik het verschil tussen mensen raken met de inhoud van je verhaal en raken als spreker, als mens. Met – belangrijk voor mij – een mogelijk grotere impact. Het verschil is connectie. Het betekent contact. Écht contact. En door de adviezen van Joni weet ik nu iets beter hoe ik dat maak.
Allereerst: Be there. Helemaal. Zoals in een gesprek met je beste vriend. Betrek mensen, bijvoorbeeld door ze aan te kijken.
Als tweede: Merk op wat er gebeurt. Zijn mensen in het publiek afgeleid? Geïrriteerd? Verveeld? Speel daarop in. Ga met je publiek in gesprek. En dat hoeft niet eens met woorden. Misschien door een andere tone of voice, een onderbreking met een grapje of een vraag. Als je daar staat en je ziet het zelf als another to do today, voelt je publiek dat. “Het zijn net mensen”, zei Joni tijdens de opleiding grappend tegen me.

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in

Het voelt echt

Ik herpak me. Ik bedenk me wat ik heb geleerd. En jawel: ik maak connectie. Het lijkt een open deur, maar hóe ik op het podium sta maakt inderdaad het verschil. Ik praat niet tegen stoelen of tegen een menigte; ik praat mét mensen. Het is een vorm van gesprek. Een uitwisseling van expressies. En, als het goed is, van gedachten en gevoelens. Als ik nu een presentatie heb gegeven en mensen komen naar me toe om me een hand te geven, me te bedanken, een dilemma voor te leggen of vraag te stellen, weet ik: ze maakten niet alleen contact met de informatie, maar ook – op een manier – met mij. En dat voelt echt. Als echte impact.
Om nóg meer impact te maken tijdens een presentatie heb ik tijdens de opleiding ook geleerd om vanuit mijn zekere en krachtige zelf te spreken. Daar gaat mijn volgende blog over.

Tekst: Natascha Kooiman van www.smaackmakers.nl

Wil jij ook leren om je publiek te zien als echte mensen? Hoe je connectie met je publiek maakt, waardoor je presentatie veel meer impact krijgt? Tijdens de opleiding Spreken met Impact wordt daar uitgebreid aandacht aan besteed. Bekijk hier alle informatie en startdata.