Bruiloftspeech? We got you!

Fleur Schiffelers
17 jun 2022

Wat een eer hè, als je mag speechen op een bruiloft, een jubileum, verjaardag of andere dierbare aangelegenheid. En tegelijk denk je misschien: oeps, maar wat ga ik zeggen! Want het ‘moet’ wel persoonlijk, leuk, begrijpelijk, bijzonder en grappig tegelijk zijn zeker..

 

Laat me je geruststellen: dat hoeft allemaal helemaal niet. Veel belangrijker is dat je verhaal gemeend is, uit je hart komt en echt gericht aan degene voor wie het bedoeld is, zoals de jarige, de bruid of de jubilaris. 

 

Vorige week sprak ik zelf op een bruiloft als getuige van de bruid. Er waren wel 120 gasten, er hing emotie in de lucht en ik nam mijn taak als getuige heel serieus. De juiste voorbereiding heeft me erg geholpen. Ik deel hier enkele tips om het jou ook gemakkelijker te maken. 

 

Begin te vertellen aan je voicerecorder wat je allemaal kwijt wilt aan het feestvarken. Ben daarbij nog niet bezig met de vorm, met de tijd of met het publiek, maar verbind je met degene tegen wie je speecht en voel en ervaar wat je zou willen delen! Herinneringen, anekdotes, een leuk trekje of weetje dat misschien niemand kent, lieve berichten, complimenten; loop helemaal leeg! Dat kan bijvoorbeeld tijdens een wandeling, als je verder niets aan je hoofd hebt. 

 

Luister later deze opname terug en gebruik wat je aanspreekt, waar je blij van wordt en beelden bij hebt. Oftewel gebruik de onderdelen die echt bij je leven! Maak daar een coherent verhaal van en let op de spreektijd die je hebt! Een rode draad, een thema, enkele terugkerende termen of herhaling geven je verhaal meer karakter. Wissel af met korte en langere zinnen, enkele dichtregels of een mooie quote, neem de artistieke vrijheid.

 

Ga vervolgens oefenen. Vertel het verhaal en stel je voor dat je daadwerkelijk voor dat bruidspaar of de feestvierder staat, diegene in de ogen kijkt en écht contact maakt. Het kan best dat je daar emoties bij voelt. Daarom is het fijn om vooraf hardop te oefenen! Dan zul je niet overvallen worden door de emoties op de grote dag.

 

Realiseer je dat perfectie niet bestaat, maar echtheid wel! Dus als er een traantje opdoemt: don’t worry! Haal een keer adem en ga verder met waar je was. Blijf contact maken! Met jezelf, met de ander en voel je voeten stevig op de grond. Entertainment is erg leuk, maar houd het dicht bij jezelf. Probeer niet extra grappig te zijn of cynisch te doen als het je niet ligt want de kans is groot dat het ongemakkelijk voelt voor het publiek in de zaal.

 

Oefen ten slotte een keer met publiek; laat iemand die jij vertrouwt luisteren naar je verhaal en vraag vooral of het oprecht overkomt. Op dit soort feestjes wordt het leven gevierd en dat doe je met je hart. Focus je daarop. Een welgemeende boodschap uit het hart is het mooiste cadeau om te krijgen!