Blijf vooral alpinistisch én optimistisch

Gastschrijver
31 jan 2017

“Kleine Schritten, Barbara, Kleine Schritten!”, roept de oudste Bergführer wanneer ik over een besneeuwde bergkam schuifel, niet veel breder dan mijn heupen en met links en rechts een gapende diepte van honderden meters. Een eerdere opmerking van dezelfde gids schiet door mijn hoofd: “Iedereen die de bergen ingaat, moet bereid zijn te vallen.”

Genießmoment

De gedachte aan vallen kon me de eerste dagen verlammen. Op deze laatste dag besef ik dat ik al zo vaak níet ben gevallen, dat het risico nemen me meer zelfvertrouwen oplevert dan kost. In zo’n week stapelen de leerervaringen zich op en is er weinig tijd om te reflecteren. Inmiddels heb ik ruim geoogst.

Wederom inspireerde de oude gids me. Iedere pauze halen wij onze tassen ondersteboven voor thermoskannen thee en powerbars, terwijl hij met zijn rug naar ons en zijn gezicht naar de vallei, op zijn hurken gaat zitten. Om te staren. “Das mach ich immer, das ist ein Genießmoment,” zegt hij. Genießen is je ontrekken aan de tijd en een check-in doen met jezelf.

Sinds dat moment zie ik zelfs dertig seconden als een moment om even stil te staan, vooral na een intense ervaring. Of dat een klim, een moeilijk gesprek of een spannende presentatie is. Genieten van de les brengt de winst gelijk naar boven.

Grootse kleine stappen

Na deze week tussen de besneeuwde toppen, over stenige paadjes en ijzige vlaktes heb ik een redelijk idee wat het spectrum van bergwandelen voor mij is. Het ene extreme, namelijk lageland-wandelen in Nederland, is nu ver opgerekt tot aan de andere kant: gletsjers met steigijzers trotseren in Oostenrijk. Daartussen passen nog een aantal andere uitstappen, zoals vulkaanklimmen in Indonesië, bergwandelen in Kenia en trailrunnen in Friesland.

Je hebt op dit moment vast ook een idee over jouw ‘sprekerspectrum’. Wat staat aan de ene kant? Een speech op een bruiloft, een pitch voor investeerders of een presentatie op kantoor? Als je weet wat jouw spectrum zo ver mogelijk op kan rekken, kan ik je verzekeren dat de afstand tussen je huidige ervaring en die ‘hoge berg’ kleiner is dan je denkt.

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in

Het kan geen verrassing zijn, dat mijn advies een combinatie is van de ambitie van een alpinist en het zelfvertrouwen van een optimist: “Kleine Schritten”. Kleine stapjes. Het helpt om bewust te kiezen waar je naartoe stapt, omdat iedere keer niet vallen je mogelijk zoveel meer zelfvertrouwen oplevert, dan je verwacht. En vergeet je Genießmoment tussendoor niet.


Barbara Putman Cramer werkt als copywriter en creatief strateeg voor start-ups en volgde in 2013 de opleiding Spreken met Impact. Onlangs bracht ze een week in de bergen door voor een basiscursus alpinisme. Al snel ontdekte ze een hoop overeenkomsten tussen bergwandelen en spreken in het openbaar.