Inspirerende nieuwjaarsspeech geven? Hier zijn 3 tips!

Katinka Toet
21 dec 2017

De feestdagen staan voor de deur en daarmee ook de nieuwjaarsspeeches. Hoe geef je een inspirerende nieuwjaarsspeech in 2023? Wat zijn de do’s en don’ts? Hier zijn 3 tips voor een geweldige speech tijdens de nieuwjaarsborrel.

Tip 1 – Breng een Positieve Sfeer Over

Bij het geven van een nieuwjaarsspeech draait het niet alleen om de inhoud, maar vooral om de sfeer die je creëert. De meeste mensen zullen de details van je toespraak snel vergeten, maar het gevoel dat je overbrengt zal blijven hangen. Voordat je begint met het schrijven van je speech, denk na over hoe de medewerkers in je organisatie zich op dat moment voelen. Wat is hun gemoedstoestand na het afgelopen jaar? Stel jezelf de vraag: Hoe zou ik willen dat ze zich voelen na het horen van mijn speech? Gebruik dit gewenste gevoel als basis voor je toespraak en bouw daarop voort.

Over het algemeen verlangen medewerkers in een nieuwjaarsspeech erkenning en waardering voor hun inzet gedurende het jaar. Je hoeft niet per se een juichverhaal te vertellen, maar het is belangrijk om stil te staan bij wat goed is gegaan. Door complimenten te geven voor positief gedrag, erken je de inzet van je medewerkers en inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Toon dus je waardering voor prestaties en laat je publiek achter met een positieve sfeer.

Tip 2 – Houd de Speech Kort en Krachtig

Bijna alle nieuwjaarsspeeches duren te lang, meestal omdat er te veel onderwerpen worden behandeld. Het is essentieel om je speech kort en krachtig te houden, aangezien medewerkers vaak snel aan de borrel willen beginnen. Vermijd lange opsommingen van gebeurtenissen uit het afgelopen jaar. Richt je op de kern van je boodschap, zoals de drie belangrijkste hoogtepunten van het afgelopen jaar en je visie voor het nieuwe jaar.

Onderzoek toont aan dat mensen slechts ongeveer 5 plus of min 2 dingen kunnen onthouden van een toespraak. Alles daarbuiten gaat verloren. Beperk je daarom tot de essentie en houd het kort. Streef naar een toespraak van ongeveer 10 minuten, wat een goede spanningsboog is. Dit komt neer op ongeveer 1200 woorden, gebaseerd op een gemiddelde spreeksnelheid van 120 woorden per minuut. Oefen je toespraak hardop en neem voldoende pauzes. Hoe langer de pauze, hoe meer impact.

Nog meer leren over spreken met impact? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons Ebook Schrijf je in

Tip 3 – Inspireer met een Toekomstvisie

Een inspirerende nieuwjaarsspeech omvat altijd een inspirerende visie voor het komende jaar. Door een positieve vooruitblik te schetsen, kun je je medewerkers aansporen tot gewenst gedrag. Het is belangrijk om een aantrekkelijke en concrete toekomstvisie te presenteren, zodat mensen zich er echt iets bij kunnen voorstellen. Wat zijn je doelen voor het bedrijf in het komende jaar? Hoe ziet dat er concreet uit? Het is van belang dat deze visie niet uit het niets komt, maar voortvloeit uit een analyse van het afgelopen jaar en jouw inzicht daarvan.

In de analyse zit jouw toegevoegde waarde als spreker. Door de gebeurtenissen van het afgelopen jaar te duiden, geef je betekenis aan deze gebeurtenissen. Welke lessen heb je getrokken uit de gebeurtenissen? Wat beschouw je als de belangrijkste inzichten? In je analyse kun je ook nieuwe perspectieven bieden, waardoor je publiek met een frisse blik naar de zaak kan kijken. Daarna kun je je toekomstvisie delen en vertellen waar je met het bedrijf naartoe wilt. Deze driestappen-structuur vormt een effectieve en gestructureerde aanpak voor een inspirerende nieuwjaarsspeech. Je herkent je medewerkers in de terugblik op het afgelopen jaar, met je analyse geef je betekenis aan de gebeurtenissen, en met je visie schets je een inspirerend perspectief voor het komende jaar. Zo verlaat iedereen de speech geïnspireerd en met een positief gevoel om aan de borrel te beginnen!

Heel veel succes!