Hoe creëer je meer presence als spreker?

Joni Bais
22 mrt 2018

We omschrijven bij Great Communicators presence vaak als volgt: je zit in een stadsschouwburg. De gehele dag hoor je verschillende sprekers, eigenlijk ben je helemaal platgekletst. Dan ineens stapt er een spreker op het podium. Met een zelfverzekerde blik kijkt de persoon rond. Hij is rustig, straalt autoriteit uit en verrast je met een glimlach. Eigenlijk weet je als luisteraar al: dit wordt een goed verhaal! Zonder nog dat er iets is gezegd. De spreker straalt het uit tot in zijn tenen. En uiteindelijk blijkt het ook zo te zijn: het was een goed verhaal. Ken je zo’n situatie dat je van tevoren deze presence al voelt?

Bijna iedereen herkent een dergelijke situatie wel. En misschien herken je het wel ook bij jezelf. You own the place. Maar wellicht ken je het ook wel dat je precies hetzelfde verhaal vertelt als de vorige keer, maar dat je juist nèt niet in zo’n flow zit. Door jaren mensen gecoacht en getraind te hebben op dit thema neem ik je mee in de 4 punten waar je aan kunt werken om presence uit te lokken…

Met stip op 1: Sta boven de inhoud!
Deze fout wordt vaak nog gemaakt: ‘Ik improviseer wel even, want als ik me te veel vastleg, wordt het niet authentiek.’ Ken je inhoud door en door en niet alleen je presentatie, maar weet ook echt hoe mensen er mogelijk op kunnen reageren, want juist onder spanning is improviseren moeilijker. (Bij speeches: lees hier hoe je je inhoud het snelst uit je hoofd leert.)

Ooit had ik een coaching met een balletdanser die ik voorbereidde op een media-interview. Hij stelde mij dezelfde vraag: of het niet minder authentiek werd als je je zo goed voorbereidde. Ik stelde hem daarna direct de vraag of zijn pirouetten minder authentiek werden als hij vaak oefende. Hij glimlachte en wist het antwoord 🙂

2. Focus on the body
Onder spanning gaan we meer en meer in ons hoofd zitten. Soms zo erg dat we meer een soort ‘pratend hoofd’ worden on stage. En als iets onaantrekkelijk is en geen presence uitstraalt, is dat het wel. Er zijn heel veel manieren om beter in je lijf te zitten en te gronden. Ken jouw handleiding! Voor de één werkt sporten de ochtend ervoor goed, bij de ander ademhalings- of grondingsoefeningen. En neem echt de tijd. Wij adviseren sprekers een uur of wel twee uur van tevoren aanwezig te zijn als je gaat spreken. Zodat je goed kunt aankomen en je oefeningen kunt doen. Ook een leuke oefening is The Powerpose van Amy Cuddy, zie hier haar talk.

3. You had me at Hello
Naast dat je bewust bent van je eigen lijf, wees bewust van je publiek. Wat ik vaak zie is dat mensen gehaast komen oplopen en uit ongemak direct starten. Geen contact maken met hun publiek, al helemaal niet met zichzelf en geen ruimte innemen. Als er een generale is, oefen je opkomst en hoor hoe je stem klinkt. En als er geen generale is, oefen dan thuis waar je alsof doet en hardop spreekt. De mensen die zich niet bewust zijn van hun totale publiek kijken vaak in het luchtledige óf focussen op vertrouwde gezichten op rij 1. 😉 Het is enorm krachtig om in rust op te komen en mensen even naar je te laten kijken. Hoe spannend het ook is, het straalt zelfvertrouwen uit.

4. Visualiseer de uitkomst
Geloven dat je presence kunt uitstralen is het halve werk. Als je een overtuiging hebt dat je toch geen indruk maakt, maak je het jezelf een stuk lastiger. In mijn optiek kun je heel snel werken aan deze overtuigingen en het verbeteren van je skills door te visualiseren. Visualiseer hoe je erbij staat en hoe je je voelt. Hier besteden we veel aandacht aan in de opleiding, maar een leuke manier om ermee te starten is het beluisteren van onze podcasts.

Have fun!

De beste spreker in jezelf naar boven halen? Joni is hoofdtrainer bij de opleiding Spreken met Impact. De eerstvolgende opleiding start op 3 mei. Daarnaast is er een 4-daagse Powercourse Spreken met Impact gepland in mei en juni. Dit is een traject voor zwaargewichten in spreken die sneller dan snel willen groeien.