Gewoon gaan..

Leander de Rooij
25 apr 2017

“Via een lange glazen gang loop ik rechtop, in een rustige pas, zelfverzekerd richting de hoekkamer waar ik over enkele minuten ga spreken. Bij het binnenlopen van de boardroom zie ik dat de gehele top aanwezig is. Ik kijk vol zelfvertrouwen en rust de ruimte in en maak mijn aanwezigheid kenbaar met een krachtige glimlach.”

Bovenstaande zinnen zijn een paar regels van het visualisatiescript van Evalina Loomeyer (één van de 100 scripts die ik de afgelopen jaren van feedback heb voorzien) en meer dan ooit ben ik geraakt door de kracht van woorden. Op het moment dat ik bovenstaande zinnen met aandacht doorlees, dan zijn er voor mij maar twee mogelijke uitkomsten van de daarop volgende performance. 1) Het is een prima presentatie. 2) Het is een waanzinnige presentatie.

Falen lijkt geen optie meer. Ik zit op dat moment thuis achter een rommelig bureau. Maar na de laatste zin voel ik mezelf zinderen van de energie. Ik vraag me af wanneer ik zelf eigenlijk weer eens op een podium mag staan.

Vijf jaar eerder zinder ik ook van de energie. Ik zit op de eerste rij van een theater in Utrecht. Zwarte vloer, zwart achterdoek. Slechts één bundel licht op een goed geklede spreker. Ik zit bij de Voordrachtswedstrijd van het Nexus Instituut, een intellectueel platform vanuit Europees Humanistisch gedachtegoed. Het thema is “The Triomf of Science, and the Secret of Man.” Er klinkt applaus. De spreker doet een stap naar achteren. Hij haalt opgelucht adem. Ik ben de volgende. Ik tintel van de spanning. Mijn schouders zitten halverwege mijn nek. Ik probeer verwoed mijn gedachten te ordenen, te focussen op mijn eigen presentatie. Wanneer mijn naam wordt omgeroepen en ik het podium op loop, is het laatste wat ik mezelf hoor denken: “Gewoon gaan..”

Ik ga staan in het midden van het podium, haal vluchtig adem, en begin mijn verhaal. Het is als een waas. Ik zit er lekker in. Ik ga gewoon. Ik herinner me alles wat ik heb voorbereid, ik breng het met overtuiging. ..Applaus.. Ook ik haal opgelucht adem.

Ik win niet de eerste prijs (ook niet de tweede of derde), ik krijg een eervolle vermelding voor mijn performance. Een goede kennis van me komt achteraf naar me toe en zegt: “Leander, ik geniet van je bevlogenheid, maar wat was nou eigenlijk precies je boodschap?”

Hoe anders was mijn presentatie geweest wanneer ik me hier mentaal op had voorbereid? Als ik me had ingesteld op de uitdagende overgang van toeschouwer-zijn naar je-eigen-verhaal-presenteren. Wat als het laatste wat ik tegen mezelf had gezegd voor mijn opkomst was: “Het publiek weet niet wat ik heb voorbereid. Ik heb alle tijd, ik heb alle vrijheid. Het enige wat ik hoef te doen, is mijn verhaal over te dragen.

Want dat was wat ik in al mijn bevlogenheid even (..een volle 10 minuten..) was vergeten. Dat het publiek mijn verhaal voor het eerst hoort, terwijl ik het al tig keer had gerepeteerd. Een visualisatie helpt om je in een state-of-mind te brengen waarin je alle vrijheid en rust ervaart om het publiek deelgenoot te maken van jouw ideeën.

En de grap is, je hoef er niet eens volledig in te geloven. Zolang in je hoofd die mogelijkheid maar optie is. Want dat brengt je in een state-of-mind waarin je gefocust bent om het beste van jezelf te geven.

Exact om die reden besteden we in de opleiding Spreken met Impact een volledig blok aan het cruciale onderdeel ‘Voorbereiding’, en in het bijzonder het gebruik van Visualisatie. Visualisatie is het in detail voorstellen van een gebeurtenis die nog moet gaan plaatsvinden, om je hier mentaal zo goed mogelijk op voor te bereiden.

Er schuilt een scheppende kracht in woorden en gedachten. In een visualisatie script beschrijf je je ‘best performance ever’ en de state-of-mind die je nodig hebt om die performance te leveren. Als je dit met aandacht en focus doet dan baan je de weg om dit te realiseren. Je hoeft er niet eens echt in te geloven. Enkel door het op te schrijven, wordt het een mogelijkheid in je bewustzijn. En wanneer je die gedachte met aandacht en focus blijft herhalen, zou het zomaar werkelijkheid kunnen worden. Dus.. vraag jezelf eens af.. welke gedachtes heb je eigenlijk in de week voordat je ga spreken? De minuut voordat je op gaat?

Zie je er naar uit met ‘zelfvertrouwen, rust en met een krachtige glimlach’? Of denk je: ‘gewoon gaan..’? Want voor je het weet creëer je voor jezelf je performance, nog voordat je ‘m gegeven hebt!

Leander de Rooij is sprekerscoach en trainer. Daarnaast kijkt Leander alle visualisatiescripts na, een onderdeel van de opleiding Spreken met Impact. Op onze website staan ook twee ingesproken visualisaties die je kunnen helpen in je voorbereiden, je luistert ze hier.

P.s. Nieuwsgierig hoe zo’n visualisatiescript eruitziet? Kijk hier voor het volledige script van Evalina.