Dit is wat niemand je vertelt over sprekersangst

Bas Janssens
21 okt 2022

Klamme handen, hartkloppingen, slapeloze nachten en het gevoel dat je jezelf het liefst in een donkere kast wilt verstoppen om er vervolgens nooit meer uit te komen. Sprekersangst! En dat terwijl je meestal juist krachtig overkomt en wel weet wat je doet.  

Tegelijkertijd lijken bekende figuren zoals Oprah Winfrey of Eva Jinek met het grootste gemak voor een publiek te staan. Terwijl jij je, als je het podium op moet het liefst zou verstoppen in de onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter…

“Het is maar een presentatie” 

>>“Je kent je onderwerp als geen ander? Je bent volwassen en wordt gezien als een specialist en inspiratiebron.” 

>Ja maar dat is één op één. Nu moet ik een podium op…

Je probeert jezelf moed in te praten, terwijl je lichaam zich gedraagt alsof je op het punt staat de maaltijd te worden van een roedel wolven. De angst om ineens geen zinnig woord meer uit je mond te krijgen neemt het over. 

Ondertussen zie je in de media, op grote congressen, of bij de bruiloft van een vriend, mensen voorbij komen die meestal met het grootste gemak en ontspanning een pakkend verhaal lijken te vertellen. Voor een enthousiast publiek.

Het best bewaarde geheim over sprekersangst

Waarom lijkt de wereld zo verdeeld tussen mensen die zonder moeite kunnen spreken, en mensen zoals jij die er doodsbang voor zijn? En hoe kom je bij die eerste groep?

Wij hebben goed nieuws voor je: Het best bewaarde geheim over sprekersangst is… je bent in goed gezelschap: IEDEREEN heeft er last van!

Zelfs de meest ervaren sprekers die inspireren op grote congressen of wekelijks de internationale pers te woord staan zien wij vaak nog met knikkende knieën en het zweet onder hun oksels in de voorbereiding. Het énige echte verschil: zij hebben ermee leren omgaan.

Het wat is nu het belangrijkste geheim om er vanaf te komen? 

Het allerbelangrijkste is: ontwijk het niet. Ontwijken en net doen alsof het niet zo is creëert alleen nog meer onzekerheid, en juist dat is het belangrijkste recept voor blijven falen. Zoek het op, maar vind er wel wat hulp bij, want gelukkig hoef je in dit leven niet alles alleen te doen. Zie het podium en de spotlight niet meer als de plek voor je angst en je onzekerheid maar juist als de ideale plek om je onzekerheid te overwinnen.

En terwijl je bewust wordt van wat er in je omgaat, leer je hoe gemakkelijker het soms kan zijn om je zenuwen de baas te worden of te zijn. Zodat ook jij je stem niet meer verstopt en met en veel plezier en succes je beste verhalen durft te delen met de wereld. Verhalen waar vaak je succes van af kan hangen.  

Spannend? Zeker spannend ja! Daarom nodigen we je uit: Feel the fear and do it anyway!

Dit is natuurlijk helemaal geen geheim: 

Wij van Great Communicators helpen graag! Onze ervaren sprekerscoaches – die dus ook zelf nog wel eens met het zweet in hun handen staan voor een nieuwe uitdaging – oefenen graag samen met jou. We oefenen je verhaal, en vinden met jou je ideale lichaamstaal, je houding en je stem. Alles wat nodig is jou het vertrouwen te geven om je helemaal te durven laten zien als je je publiek tegemoet treedt. 

Neem contact op om te zien wat wij voor je kunnen doen of kom langs op onze kennismakingsworkshop,  inschrijven kan onder deze link