Authentiek vrouwelijk leiderschap

Sanne van Dalen
23 okt 2019

Gelukkig bekleden steeds meer vrouwen tegenwoordig leidinggevende functies. En dat brengt ze soms in een lastig parket. Want hoe geef je op jouw (vrouwelijke) authentieke manier leiding als je hele team – en eigenlijk de hele maatschappij – nog steeds met het stereotype beeld van een mannelijke leider in hun hoofd rondloopt? Hoe blijf je dan bij jezelf? Ondernemer Caroline Glasbergen wil met haar stichting New Female Leaders een antwoord vinden op de vraag wat authentiek vrouwelijk leiderschap nu precies is, en of het überhaupt wel bestaat…

Authentiek vrouwelijk leiderschap

Complexe vraag om te beantwoorden. Hoe pak je dat aan?

“Ik interview vrouwelijke leiders en stel ze vragen als: ‘Hoe geef jij leiding? Hoe maak jij impact en hoe houd je contact met jezelf? Wat betekent het voor jou om authentiek te leiden? Waar loop je tegenaan en wat werkt wel voor jou?’ Die interviews publiceren we wekelijks als podcasts en daarnaast organiseren we events bij hotel W Amsterdam. Dit doen we omdat de vrouwelijke leiders van nu amper rolmodellen hebben. Tevens ga ik de vraag wetenschappelijk onderzoeken. Ik ga een PhD volgen aan de Universiteit van Leuven, met als doel om te kijken naar wat voor framework er nodig is om authentiek leiderschap voor vrouwen te ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat het veel lastiger is voor vrouwen om authentiek te leiden, met als resultaat dat ze zich vaak aanpassen naar ‘de geldende norm’. Er zit nog meer in het vat trouwens, maar daarover snel meer.”

Hoe belangrijk zijn rolmodellen?

“Ontzettend belangrijk! We hebben ze nodig in het kader van What you see, you can be. Er zijn nu nog te weinig rolmodellen, en van degenen die er wel zijn – denk Michelle Obama of Oprah Winfrey – horen we de leiderschapsverhalen niet of nauwelijks. Bovendien is het belangrijk om rolmodellen te hebben die dichterbij je staan dan deze iconen. Dat is een van de redenen waarom ik met New Female Leaders ben gestart. Omdat ik het verhaal erachter wil delen, zodat je je kunt herkennen in zo’n vrouw.”
“We interviewen vrouwen uit verschillende sectoren: van de politiek tot het bedrijfsleven en van ondernemer tot korpschef. Dan is het te gek om te horen hoe een Cheyenne Haatrecht van 29 een team van 70 man leidt bij de politie, versus een Janneke Niessen die twee internationale techbedrijven heeft verkocht.”
“Qua rolmodellen moet je goed kijken naar wie er – net iets – verder is dan jij. Wie jou kan inspireren om de volgde stap te zetten? Ik denk dat je rolmodellen ook steeds veranderen. En we moeten ook niet onderschatten dat we zelf weer andere vrouwen kunnen helpen. Dat je zelf ook een rolmodel bent.”

Word jij het rolmodel op het gebied van authentiek vrouwelijk leiderschap?

“Dat weet ik niet. Misschien. Als ik had geweten wat ik nu weet toen ik begon met studeren en met werken, dan was ik er heel anders ingestapt. Ik wil bij andere vrouwen hun bewustzijn verhogen op dit gebied. Door te weten wat er speelt, bewust weten wie je zelf bent, hoe je overkomt op anderen, welke overtuigingen en stereotyperingen er heersen. Toen ik zelf startte, en tot enkele jaren geleden, had ik geen idee. Deze kennis was zo waardevol geweest. Daarom vind ik het zo mooi dat je bij jullie opleiding Vrouwelijk Leiderschap in Spreken ook met die thema’s aan de slag gaat.”

authentiek vrouwelijk leiderschap

Jij gaat meedoen aan de opleiding van november. Wat verwacht je te leren?

“Ik weet als geen ander hóe belangrijk het is dat je je verhaal vertelt. Ook al heb je je verhaal op orde, dan is de volgende stap: Hoe deel je hem met anderen? Iedereen heeft daar zo zijn of haar barrières op. Ik ben nu vooral bezig om het verhaal van een ander een podium te geven. Maar het is ook heel goed om te werken aan mijn eigen speaking skills en hoe ik mijn verhaal over het voetlicht breng. Ik geef best veel talks en sta vaak op het podium. Maar ik denk dat het een hele mooie oefening is om vanuit mijn eigen kwetsbaarheid mijn verhaal – mijn visie op authentiek vrouwelijk leiderschap – te vertellen.”

Caroline interviewde Joni onder andere over haar visie op vrouwelijk leiderschap en hoe zij leiding geeft. Luister die podcast hieronder of op Soundcloud.

Alle podcasts met inspirerende vrouwen (rolmodellen) vind je op de website van New Female Leaders. En volg de Instagram van New Female Leaders en van Caroline Glasbergen als je dit een interessant onderwerp vindt.

Wil jij net als Caroline werken aan je spreker skills? Hoe je je verhaal over het voetlicht brengt? Erachter komen wat jouw barrières zijn, om die vervolgens uit de weg te ruimen? Doe dan mee aan de opleiding Vrouwelijk Leiderschap in Spreken. Je leest alle informatie hier.