Hoe houd je de perfecte bruiloftspeech?

Joni Bais
19 sep 2019

Mijn broertje en schoonzus trouwden twee weken geleden. Ze hadden mij – als getuige – gevraagd te speechen in de raadszaal. Natuurlijk wilde ik dat doen! Maar toen de datum naderde, merkte ik dat ik – net als mijn coachees – toch wel wat last van zenuwen kreeg…
In professionele context speechen is echt anders dan zo dichtbij. Ik kreeg veel gekke twijfels; is het niet too much? Is het wel grappig? Voel ik wel goed de toon en sfeer aan? En wat als ik het zelf niet droog houd? Daarom besloot ik mezelf net zo te behandelen als een coachee en het stappenplan te volgen om de perfecte bruiloftspeech te houden. Hier komt ie! 

1. FANTASEER

Neem de tijd om wild te fantaseren over je speech. Bij voorkeur in de natuur, wandelend bijvoorbeeld. Wat vind je écht belangrijk om te delen? En wat wil je dat mensen onthouden? Probeer hier niet al vast te houden aan de tijd of allerlei verwachtingen. Probeer bij het idee te komen waarom JIJ op DIT moment DEZE speech geeft. Mijn broer en schoonzus hebben een heftige tijd gehad, daar wilde ik niet overheen stappen en met lieve woorden bij stilstaan. Maar ik wilde óók dat mensen echt hard zouden lachen. Een grote uitdaging.

2. STRUCTUREER

Kies een heldere structuur, zeker als je het uit je hoofd gaat doen. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de speech in vier blokken op te delen. Twee wat serieuzere stukken en twee vrolijke lachmomenten. Deze heb ik afgewisseld met een helder intro en outro.

3. SCHRIJF

Ga nu pas je speech helemaal uitschrijven. Bij zo’n korte speech raad ik je echt aan om dat te doen. Je komt dan tot veel mooiere woorden en zinnen, en je hebt direct meer overzicht.

4. OEFEN HARDOP

Ik wilde de speech uit mijn hoofd doen en met de structuur van vier blokken lukt dat ook goed. Ik teken de blokken vaak uit met kernwoorden en leer dan de stukken hardop uit mijn hoofd. Besteed hier maximaal een uur aan, anders word je moe en raak je gedemotiveerd. En doe dit het liefst tijdens een activiteit zoals autorijden, wandelen, douchen of afwassen. Doordat je iets aan het doen bent, moet je goed je hoofd erbij houden. Daardoor concentreer je je beter en sla je het goed op. Tevens doe je iets nuttigs tijdens het oefenen en voelt het minder als een ‘moetje’.

5. NOG MEER OEFENEN

Oefen voor publiek. Ik heb mijn speech voorgedragen aan een vriendin en gekeken hoe zij reageerde. Zo kun je bijvoorbeeld terugkrijgen waar je te snel of te langzaam gaat, maar vaak voel je het zelf ook aan als er iemand tegenover je zit. Zo kwam ik erachter dat ik veel te snel van emotie naar emotie ging. Daar moet een soort brug tussen zitten zodat mensen kunnen schakelen. Als je emoties te snel afwisselt, kan iemand die niet incasseren en komt het niet binnen.

6. VISUALISEER

Hoe sta je daar? Hoe voel je je? Wat zie je? Wat hoor je? Hoe kijkt je publiek? Zie het als een film voor je. Maar visualiseer ook de what-if scenario’s. In dit geval was het geen haperende beamer of weerstand in het publiek. Mijn grootse “obstakel” was een opstandige peuter… Ik had met haar afgesproken dat ze op het moment suprême bij opa op schoot zou zitten, maar ik had al een vermoeden dat dat niet ging lukken. Ik had me voorgenomen haar te laten en een beetje mee te gaan in de flow en me er niet druk om te maken en er vooral niet op te focussen. Dus had ik haar een deel op mijn arm, bij een huiltje toverde ik een speen uit mijn decolleté en uiteindelijk zei ik dat ze lekker onder de tafel mocht liggen uit beeld.
In het visualiseren heb ik ook mijn eigen emoties meegenomen. Een traan of een brok in je keel is niet erg, maar ik wilde mezelf er niet in verliezen en dat lukte goed.

7. GENIET!

Niets is onaantrekkelijker dan een gestresst iemand die een perfecte bruiloftspeech probeert te houden. Ik heb er bewust voor gezorgd dat ik me nergens anders druk over hoefde te maken, zodat ik écht kon stilstaan bij ieder woord. Emoties zijn besmettelijk, dus als je het zelf voelt, dan pakt je publiek dat op. Door het te doorvoelen wordt je timing ook vanzelf beter. Ik denk dat één van de ingrediënten om mensen te laten lachen is: het zelf ook echt leuk vinden! En daar zonder gêne voor te gaan staan.

Veel spreekplezier!

Joni Bais

Wil jij net als Joni je helemaal vrij voelen op een podium en een speech geven die je publiek nog lang bijblijft? In oktober geeft zij de opleiding Powercourse Spreken met Impact, waarin ze je binnen vier dagen transformeert tot een topspreker.