5 tips voor het uit je hoofd leren van een presentatie

Joni Bais
28 sep 2017

Hoe leer je het beste een presentatie uit je hoofd? De ene presentatie is wat vrijer dan de ander, maar voor een korte talk of pitch is het wel prettig als je vrij letterlijk een tekst kan oplepelen. “Word het dan niet heel suf en statisch als je de tekst helemaal uit je hoofd kent?” Dat klopt. Alleen wil je het zó goed kennen, dat je boven de tekst staat. Met als effect dat je én je tekst kent én vrij kunt bewegen. In de loop der jaren heb ik de beste tips verzameld van ervaren sprekers, maar ook van acteurs. Dit zijn dé experts die lappen tekst uit hun hoofd moeten kennen. Hierbij 5 tips!


Tip 1: I like to move it

Beweeg als je de tekst uit je hoofd leert. Maak een wandeling of ijsbeer door je huis. Door beweging worden meerdere gebieden in je hersenen actief en schijnt het makkelijker te zijn om complexe materie op te slaan. De wetenschappers zijn er nog niet over uit hoe het werkt, maar wel dát het werkt! Vooral buiten houd je het langer vol door de frisse lucht.

Tip 2: Kort & krachtig

Ik spreek vaak mensen die een hele dag hun tekst gaan leren. Don’t do it. Naast dat het ongelofelijk saai is, is het ook nog eens super ineffectief. Kies liever meerdere momenten per dag waar tijd tussen zit. En leer ook niet door als je moe wordt: meestal houd je het 50 min tot een uur vol. Zorg ook dat je op verschillende dagen oefent. Juist doordat er nachten met slaap tussen zitten, blijkt uit ervaring dat het geleerde beter blijft plakken.

Tip 3: Let’s get loud

Hardop oefenen, het kan niet vaak genoeg genoemd worden! Hiermee boots je de meest realistische situatie na. Stel je hierbij het publiek voor en praat op het volume dat je in de echte situatie ook gebruikt. Tevens kun je meteen je non-verbale communicatie oefenen. Ik ben geen voorstander van voor de spiegel oefenen, omdat je in het echt jezelf ook niet ziet als je spreekt. Neem liever je presentatie op met bijvoorbeeld je telefoon of een camera en kijk het daarna terug. Nog een goede tip: wil je buiten hardop oefenen, maar niet raar overkomen op de andere mensen op straat? Oefen met oortjes in, dan lijkt het net of je aan het bellen bent.

Tip 4: Beter lui dan moe

Spreek je tekst in op een dictafoon – deze app staat op meeste telefoons – en luister deze veelvuldig af. Het leuke is dat je niet eens actief hoeft te luisteren. Zet hem op in de trein, tijdens het koken of een andere activiteit. Door de tekst keer op keer te horen, neem je onbewust de tekst in je op. Er zijn mensen – ja, ik heb het ook wel eens geprobeerd – die slapen met een koptelefoon om te profiteren van onbewust leren. Het schijnt dat Russische spionnen zo een nieuwe taal leren. Ik heb hier geen sluitend bewijs voor, maar dat het werkt kan ik uit eigen ervaring vertellen. 

Tip 5: Verpak het in verhalen

Je wilt dat het verhaal gaat leven. Dat het verhaal zo in je zit dat jíj het leeft! Dat heeft tijd nodig, ook als je je eigen verhaal goed kent. Ik merk dat veel TEDx-sprekers zich daar vaak in vergissen. Hoe moeilijk kan het zijn? Het is toch mijn verhaal? Maar elke keer dat je er een nieuwe presentatie van maakt, met een ander tijdlimiet of publiek, moet je je verhaal toch weer opnieuw componeren. Het helpt daarbij om je presentatie in verhalen te verpakken. Niet alleen is dit leuker en beter te onthouden voor je publiek, ook voor jezelf word het leren leuker en makkelijker!

Joni is hoofdtrainer van de opleiding Spreken met Impact, de opleiding Powercourse Spreken met Impact en geeft verschillende trainingen en workshops. Wil je een keer kennismaken met haar werkwijze? Kom dan naar een workshop Spreken met Impact!