Zo maak je nog meer impact als spreker

Katinka Toet
23 mrt 2017

Een presentatie, een speech of een pitch is een belangrijk moment waarmee je grote impact kunt maken. Maar hoe maak je nu écht impact als spreker? Er zijn zoveel factoren die van invloed zijn op je performance: je lichaamshouding, je stemgebruik, het gebruik van pauzes, de interactie met je publiek…. Het is allemaal belangrijk.

Bij Great Communicators geloven wij erin dat, als je echt impact wilt maken als spreker, je niet alleen de buitenkant (de vaardigheden en trucjes) moet aanpakken, maar ook de binnenkant (hoe je ‘erin’ zit). Hoe meer connectie je hebt met jezelf, je verhaal en je publiek, hoe meer impact. Dan zit je in een goede flow, sta je helemaal achter je verhaal (of sterker nog: het gaat je aan het hart) en ben je volledig aanwezig in het moment. Op zo’n moment heb je als spreker presence. Dan komt het verhaal daadwerkelijk binnen. Dan maakt je speech écht iets los. Dan krijgt je publiek een gevoel van energie, verwondering of urgentie. Zo’n speech wil je geven! Het is zoals de Amerikaanse schrijver Maya Angelou zei: “Mensen zullen vergeten wat je zegt, ze zullen vergeten wat je doet, maar ze zullen nooit vergeten hoe je ze liet voelen.”

Maar hoe maak je connectie met jezelf, je onderwerp en je publiek? Hieronder een aantal tips die je helpen om vanuit connectie met jezelf en anderen je verhaal te vertellen.

1. Connectie met jezelf: Help jezelf om je ontspannen en stevig te voelen op het podium

Een goede performance begint met connectie met jezelf. Bij connectie met jezelf gaat het erom dat je je comfortabel voelt met jezelf als je spreekt. Hoe meer jij tevreden bent met jezelf en met het feit dat je daar staat, hoe vrijer en meer ontspannen je kunt spreken. En zo word je aantrekkelijk voor je publiek. Je publiek vindt het heerlijk om te kijken naar iemand die zich op zijn gemak voelt. De kunst is dus om  mogelijke spanning en zenuwen bijna allemaal los te laten. Bijna allemaal, want een beetje zenuwen is nuttig, ze houden je scherp en alert.

Dit kan op verschillende manieren. Allereerst door jezelf handige vragen te stellen die je performance sterker maken. De eerste vraag is daarom: ‘Hoe denk jij over jezelf als je een groep toespreekt?’
Laatst coachte ik een spreker die altijd tijdens een presentatie dacht: ‘Wie ben ik om hier iets over te vertellen?’ Dat werkt niet echt bekrachtigend. Een vraag als: ‘Wat kan ik toevoegen met mijn verhaal?’ kan je al veel verder brengen. Wat mij persoonlijk helpt, is om te bedenken dat het niet zozeer om mij gaat, maar om het idee wat ik te brengen heb. Ik sta in dienst van het idee en ik bied het idee als een cadeau aan. Het is aan het publiek om het wel of niet uit te pakken. Werkt heel bevrijdend voor mij.
Eén van de dingen die grote sprekers doen, is dat zij bekrachtigend denken over zichzelf; ze hebben een sterkte intentie en stellen handige vragen die hun performance sterker maken. De tip is dus om te onderzoeken welke vraag of gedachte jou bekrachtigt.

Connectie met jezelf gaat ook om connectie met je lichaam. Je lichaam is je instrument, dus laat je lichaam voor je werken! Voor je het podium op gaat, kun je een aantal dingen doen die je helpen om je ontspannen te voelen. Het allerbelangrijkste hierbij is je ademhaling. Spanning kun je ontladen met een simpele ademhalingsoefening. Adem in door je neus (alsof je aan een bloem ruikt) en adem gedurende 5 tot 6 seconden uit door je mond. Het gaat er vooral om dat je lang uit ademt, de ontspanning zit namelijk op de uitademing. Als je dit een aantal keer doet, zul je merken dat je ademhaling zakt en je je rustiger voelt.

Het kan ook helpen om de aanwezige spanning weg te laten lopen door de verkramping in je lijf los te schudden en vervolgens met je aandacht naar je voeten te gaan en te voelen hoe je voeten contact maken met de grond. Wat je namelijk vaak merkt is dat, als de spanning toeneemt, iemand meer “in zijn hoofd gaat zitten”. Meer stress creëert vaak minder gronding. En juist dat fundament heb je zo nodig om goed te spreken. Bewust met je aandacht naar je voeten gaan, helpt je vaak letterlijk om steviger in je schoenen te staan. Kijk wat voor jou werkt om je ontspannen en stevig stevig te voelen. Je maakt gegarandeerd meer impact.

2. Connectie met je verhaal: Maak je speech eigen, vind haakjes waar je op aan gaat

Een goede speech kan alleen door jou verteld worden. Het is onmogelijk om impact te maken met je speech als je zelf geen connectie hebt met je verhaal. Je merkt het meteen als een spreker geen connectie met zijn verhaal heeft. Dan voelt het alsof de spreker een bandje afdraait op de automatische piloot. Soms merk je ook dat een spreker een speech houdt omdat het iets is wat “erbij hoort en moet”. Dan wordt het een zielloos, inspiratieloos verhaal, dan raakt het niet.
Grote sprekers spreken met bezieling: ze brengen niet alleen een boodschap over, maar ook een vonk. Dat komt omdat ze connectie maken met hun verhaal: spreker en verhaal zijn één. Je kunt connectie maken met je verhaal door haakjes te vinden waar jezelf op aan gaat. Vraag jezelf af: ‘Wat maakt dat ik dit verhaal wil vertellen?’ ‘Wat vind ik hier zelf interessant/leuk/belangrijk aan?’ ‘Hoe kan ik dit verhaal eigen en persoonlijk maken?’ Je publiek heeft niets aan een spreker die zegt dat hij of zij dit belangrijk vindt, het publiek wil het zien en voelen. Op het moment dat je dat gevoel van urgentie of bevlogenheid bij jezelf (weer) voelt, zal je publiek daarop resoneren en wordt de emotionele lading van je verhaal veel sterker. Kortom, blijf dichtbij jezelf en spreek over wat jou raakt. Dan zul je ook je publiek raken.

3. Connectie met je publiek: Zorg voor een ‘ja’ naar je publiek

Tot slot: maak connectie met je publiek. Connectie met je publiek gaat verder dan oogcontact maken, vragen stellen en opdrachten geven. Het gaat er ook om dat je je publiek als een gids aan de hand neemt. Je speech is als een reis die je samen met je publiek maakt. Je hebt een prachtige bestemming uitgezocht en je begeleidt je publiek in stapjes naar jouw bestemming, jouw kernboodschap. Op die manier creëer je bij je publiek de bereidheid om mee te gaan in je verhaal en je boodschap aan te nemen. Maar connectie met je publiek gaat nog verder.

Je publiek moet zich ook mentaal openstellen voor jouw verhaal. En daarvoor zul jij je eerst als spreker moeten openstellen voor je publiek. Het gaat er dus om dat je een ‘ja’ hebt naar je publiek. Dat je daadwerkelijk blij bent met de kans die je hebt om je verhaal te delen met de mensen die op dat moment in de zaal zitten. Misschien is (de houding van) je publiek anders dan je gehoopt of gedacht had. Je vindt ze bijvoorbeeld best lastig, kritisch, arrogant of dom. Als je merkt dat je een dergelijk negatief oordeel over je publiek hebt, laat dat oordeel dan bewust los en accepteer de situatie zoals die is. Zorg voor een ‘ja’ naar je publiek: dit is nu jouw publiek en samen ga je er iets moois van maken. Ook al hebben een aantal toehoorders in de zaal mogelijk geen ‘ja’ naar jouw verhaal, zorg ervoor dat jij wel een ‘ja’ naar hen hebt. Dat voelt je publiek. Soms doet iemand bot, laat het bij de ander. Misschien is hij of zij er nog niet klaar voor jouw verhaal. Als jij de verbinding opzoekt, je open opstelt voor je publiek, dan nodig je je publiek uit om dat ook naar jou te doen. En dan kan het zomaar zijn dat je mega impact maakt met je verhaal!

Wil jij als spreker meer impact maken? Samen met Joni Bais, Julika Marijn en Eva Pieper verzorg ik de Powercourse Spreken met Impact. Kijk hier voor informatie: www.greatcommunicators.nl/powercourse

Veel spreekplezier!

Katinka Toet

Trainer en Sprekerscoach
Great Communicators