Women, own the stage!

Eva Pieper
21 okt 2019

Veel vrouwen creëren hun eigen glazen plafond. Ze geven – helaas nog steeds – te vaak mannen voorrang om het podium op te stappen. Daarbij denken vrouwen dat ze veel harder moeten werken om even goed te zijn als een man. In mijn huidige werk als sprekerscoach, trainer en counselor kom ik zoveel vrouwen tegen die worstelen met deze dilemma’s. Ze staan niet volledig in hun kracht en daarom ontbreekt het ze aan vrouwelijk leiderschap. Maar goed nieuws, er is een oplossing! 


Onafhankelijkheid

Het idee dat een vrouw thuis moest zijn om voor man en kinderen te zorgen was in mijn jeugd in Oost-Berlijn, in de DDR, niet aan de orde. Vrouwen en mannen hadden dezelfde mogelijkheden en kansen. Mijn oma demonstreerde voor het vrouwenkiesrecht, mijn moeder had gestudeerd en werkte. Onafhankelijk zijn, je eigen boontjes doppen: daar ben ik mee groot gebracht. Desondanks voelde ook ik de maatschappelijke druk om extra goed te zijn en ontkwam ik niet aan een innerlijke strijd: Kan ik het wel? Mag ik er wel zijn en ruimte innemen?

Interne criticus

Toen ik voorafgaand aan theatervoorstellingen voor een groot publiek van 50 tot 500 man sprak, werd die innerlijke strijd het meest voelbaar. Ik was vooral aan het luisteren naar de stem in mijn hoofd die steeds zei: “Hoor je wat je zegt? Kijk, die meneer gaapt! Het is zeker niet goed genoeg.” Daardoor ging ik uit contact met mezelf en het publiek. Dit zorgde ervoor dat ik achteraf nauwelijks kon inschatten hoe het was gegaan. Ik was meestal bezig te overleven als ik op een podium stond. Later in mijn carrière, als theaterregisseur in Nederland, voelde ik me gedwongen stevige oplossingen voor deze barrières te vinden.

Ja! tegen mijzelf, mijn verhaal en mijn publiek

Ik ben mijn overlevingsstrategieën, die hun nut hadden bewezen en nu in de weg zaten, gaan onderzoeken en ombuigen. Ik ben aan de slag gegaan met mijn interne criticus en heb – met hulp van anderen – manieren gevonden om dat kritische geluid om te buigen naar een constructieve stem. Dat heeft me uiteindelijk opgeleverd dat ik Ja! kan zeggen tegen mezelf, tegen mijn verhaal en tegen mijn publiek. Het lukt me nu om leiderschap te pakken zonder de toestemming van anderen. En ik sta mezelf toe kracht en authenticiteit te manifesteren.

Weg met die barrières!

En dames, dat kunnen jullie ook! Vrouwen op een podium hebben bijna altijd een goed verhaal, zijn inspirerend en voegen iets toe: diversiteit, een andere invalshoek, nieuwe dynamiek en frisse energie. Daarom vind ik het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat er ook daadwerkelijk meer vrouwen vol vertrouwen en zonder barrières het podium opstappen.

Ontwikkel je persoonlijke kracht

Tijdens de opleiding Vrouwelijk Leiderschap in Spreken help ik vrouwen om bewuster te worden van hun persoonlijke kracht en die te ontwikkelen. Dat doen we door blokkades en patronen te doorbreken. We werken ook heel praktisch, bijvoorbeeld aan houding en aan stem. Want een krachtige lichaamshouding versterkt je zelfbewustzijn en tegelijkertijd ook de impact op je publiek. En een stem heeft zoveel mogelijkheden. Door te experimenteren met toonhoogte, volume, pauzes en het markeren van woorden wordt je verhaal veel sterker. Uiteindelijk draait het in de opleiding Vrouwelijk Leiderschap in Spreken om: Wie ben ik en wie wil ik zijn? Waar sta ik voor en wat wil ik uitdragen?

“Courage starts with showing up and letting ourselves be seen.” Brené Brown.

Eva Pieper

Wil jij ook van je barrières af en je vrij voelen op een podium? Lees hier alle informatie over de opleiding Vrouwelijk Leiderschap in Spreken en bekijk de startdata.