4 Tips voor de perfecte kerstspeech

Fleur Schiffelers
20 dec 2018

Houd jij dit jaar de kerstspeech bij familie of vrienden? Of luid je het nieuwe jaar in met een toespraak voor collega’s of de leden van je club? Sta dan eens stil bij wat de betekenis is van deze tijd van het jaar. Zijn de feestdagen niet een tijd van bezinning, van verbinding en van waardering?

Laat je hart spreken
Daarom is je speech een perfect moment om een keer niet uitgebreid over jaarcijfers, targets en doelen te praten, maar om je hart te laten spreken. Om je waardering uit te spreken en vooruit te blikken naar waar je écht naar uitkijkt. Wat heb je samen voor elkaar gekregen het afgelopen jaar en wat ga je met zijn allen in het nieuwe jaar neerzetten? Laat je speech anderen inspireren en motiveren. Met welke hartenwens stuur jij je team of vrienden het nieuwe jaar in?
Als je je verhaal toch persoonlijk houdt, is storytelling een mooie tool. Deel je verhaal, je eigen belevenis en ervaring. Bedenk daarbij dat delen iets anders is dan “praten over”. Vertel de details. Geef geur en kleur aan je verhaal. Maak het levendig. Zie het voor je. Hang je verhaal eventueel op aan een thema.

Jezelf zijn
Laat jezelf zien zoals je bent. Dat klinkt heel logisch. Maar ben je wel altijd jezelf? Ga geen rol spelen of iemand nadoen. Geef ze de beste versie van jezelf. Dat betekent ook: gebruik je eigen woorden. Laat je eigenheid klinken en vermijd de woorden kansen, uitdagingen en bewogen jaar. Originaliteit geeft energie!
Val met de deur in huis wanneer je je speech start. Dus niet “ik wil jullie iets vertellen over…” en “fijn dat ik hier…”. Start meteen met je verhaal, met beeldspraak, met een prikkelende stelling of verrassing. Dan neem je iedereen vanaf het eerste moment mee in je verhaal.

Hét moment
Kies je moment om te speechen weloverwogen. Van een borrel wordt de sfeer wellicht hechter en vrolijker, maar let op dat je niet iedereen uit een polonaise moet trekken om naar jouw speech te luisteren.
Bereid je tevens goed voor. Een persoonlijk en minder zakelijk verhaal wil niet zeggen dat je hem zo uit de losse pols schudt. Je hoeft je verhaal niet uit je hoofd te leren, maar giet hem in een structuur die je kunt onthouden. Denk echt na over wat je wilt overbrengen. En daarbij; wat je allemaal niét hoeft te zeggen. Daarmee breng je focus en kracht in je speech.

Keep it simple
Het hoeft niet lang. Keep it simple! Als de sfeer goed is, ben je met je speech de kers op de (ijs)taart. Je hoeft niet te imponeren, zorg dat je warmte overdraagt. En sluit kordaat af, stop op tijd met je verhaal. Ga geen heel jaar doorlichten in een ellenlange toespraak, zo’n tien minuten is lang genoeg.
Tot slot: Geen slides en geen PowerPoint. Geef zelf licht!

Fleur Schiffelers

 

Meer tips nodig voor jouw speech of presentatie? Bekijk ons opleidingenaanbod of kom kennismaken met Great Communicators tijdens één van de workshops. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.