Waarom is een bewuste houding zo belangrijk?

Eva Pieper
04 jun 2018

Friemelen aan je handen, ijsberen over het podium, wiebelen van de ene voet op de andere, hangende schouders, geen expressie, schichtig kijken, armen wild maaiend door de lucht … Je herkent het vast wel bij anderen en misschien ook bij jezelf.

 

Waarom is een bewuste houding – POSTURE – zo belangrijk?
Lichaamstaal wordt beschouwd als een ongecensureerde uiting van hoe iemand is en zich werkelijk voelt. We vertrouwen eerder op non-verbale taal dan op woorden. Bij onszelf én bij anderen.

Dat heeft te maken met ons evolutionair groeiproces: voordat we in onze menselijke ontwikkeling beschikten over de Neocortex met taal en logica, hadden we alleen het limbisch systeem, dat ons in staat stelde uiting te geven aan onze emoties en non-verbaal gedrag regelde. Zó oud zijn dus onze reflexen en responsen van vechten-vluchten-verbinden.  

 

De eerste indruk van iemand vormen we onbewust in de eerste 30 seconden van een contact.
Je kent het vast – dat gevoel als je een spreker het podium op ziet komen, of een medereiziger in de trein tegenover je plaats neemt, en dat je meteen een gevoel hebt “dit wordt spannend, hier heb ik zin in” of “tja… ik weet het nog niet, dat moet ik nog maar ’s zien.” Die eerste indruk kleurt bovendien veel van wat je daarna vindt en doet.

 

Neem jij jezelf wel voldoende waar in je non-verbale communicatie?
Weet je wat spanning met je fysiek doet? En kun je dat sturen? Bekrachtig je met je non-verbale communicatie je boodschap, of óntkracht je deze juist? Ben je aan het vechten of vluchten of verbinden terwijl je op het podium staat?

Hoe bewuster jij bent van wat je in je lichaamstaal inzet om een sterke indruk te maken, hoe meer impact je jouw verhaal kunt geven. Dan komt de boodschap over zoals je die bedoelt en word je als transparante en authentieke persoonlijkheid ervaren. Dat roept vertrouwen op en hierdoor ben je overtuigender in het inspireren en beïnvloeden van de mensen in je omgeving.

 

 

Hoe ga je hiermee aan het werk?
Nadenken en praten hierover is belangrijk, maar waarnemen en voelen nog veel meer. Drie tips waar je elke dag mee aan de slag kunt gaan!

  1. Elke dag 3 x een waarnemingsoefening

Ga eens bij jezelf na hoe je er op dit moment bij zit. Neem waar: staan je beide voeten op de grond of heb je ze over elkaar geslagen? Zit je recht of schuin, en naar welke kant schuin? Je schouders, zijn die open of gebogen? Is je hoofd recht? Waar zit je adem, hoog of laag? Dit is om na te gaan wat je doet, om je bewustzijn voor lichaamstaal aan te wakkeren. Neem waar wat er in je lijf gebeurt, wat je merkt, voelt en hoe zich dat naar buiten toe in je houding vertaalt.

  1. Oefen voor de spiegel een ontspannen houding
  • Rechtop staan (touwtje van stuitje via je kruin naar het plafond)
  • Voeten evenwijdig op heupbreedte plat op de grond, knieën vrij en los
  • Schouders naar achteren, borst naar voren, armen los langs het lichaam
  • Buik bij je houden
  1. Neem de tijd om contact te maken

Als je iemand ontmoet of voor een groep gaat staan neem dan echt de tijd om contact te maken. Met jezelf en de ander. Vaak zitten we zo in ons hoofd of bij wat we willen vertellen, dat het lijf en het contact onvoldoende aandacht krijgen.

  • Maak contact met jezelf, ga in de ontspannen houding staan
  • Maak oogcontact, kijk de ander echt aan
  • Laat je zien, sta toe dat de ander jou kan en mag bekijken
  • Zie de ander, verleg je focus naar die ander en naar wat je die ander wilt vertellen.
  • Focus je bewust op je adem

 

Eva Pieper is Public Speaking Coach bij Great Communicators. Zij maakt je op speelse, liefdevolle en soms confronterende wijze bewust van je gedrag, je houding en het effect ervan op anderen. Deze inzichten leren je vrijer te bewegen in je communicatie. Haar technieken komen uit de theaterwereld, waarin ze als regisseur, speldocent en dramaturg heeft gewerkt.

Op vrijdag 29 juni geeft Eva de Summer School masterclass POSTURE, in 1 dag passeren alle technieken die om fysieke communicatie draaien de revue. Je gaat direct praktisch aan de slag met jouw lichaamshouding. Meer informatie en tickets voor deze masterclass vind je hier.