Leer ontspannen en vrijer op het podium staan

Joyce Goverde
29 mei 2018

Er is zelfs een speciaal woord; een grote angst om te spreken in het openbaar noemt men wel glossofobie.

Nu is spreken voor een groep altijd spannend, dus je bent zeker niet de enige als je bang bent om te spreken voor publiek. Maar de energie die als een dolle door je lijf giert voordat je op moet, heb je zelfs ook juist nodig voor je performance. De kunst is om die ‘oh nee zo moet ik op!!!’ om te zetten in een ‘jaaaaa, wat cool dat ik dit straks ga vertellen’.

Een verandering van mindset in combinatie met ontspanningstechnieken, daarover gaat de workshop ‘RELAX’ in de summerschool.

Het hebben van een JA naar jezelf, een JA naar je verhaal en een JA naar je publiek helpt enorm om je energie op een positieve manier te richten op wat je gaat doen. Namelijk: een cadeau geven aan je publiek. Jouw verhaal is in zeker zin altijd een cadeau; iets waar jij over hebt nagedacht en waar het publiek straks zijn tijd aan gaat besteden.

 

JA naar jezelf
Een JA naar jezelf hebben kan een mentale beslissing zijn; je besluit gewoon NU dat je precies goed bent zoals je bent.
Je kunt op dat moment namelijk toch niets meer aan jezelf veranderen 🙂 Bovendien, je hebt jezelf ook niet gemaakt en hey, jij doet ook maar je best! Bekijk jezelf met de ogen zoals je eigen beste vriend of vriendin naar je kijkt; mild, supportive en met liefde. Om een JA naar jezelf te hebben kan het ook helpen om iets aan te trekken dat je goed staat en goed uitgerust te zijn.

JA naar je verhaal 
Een JA hebben naar je verhaal is essentieel voor succes.
Als jij er zelf geen ‘ja’ op hebt, waarom zou iemand anders er dan zijn of haar tijd aan je verhaal besteden? Om dat ‘ja’ te hebben is het wel zaak dat je jezelf goed voorbereid en dat je helemaal achter je verhaal staat. Waarom vertel juist jij dit verhaal? Heb je er alles an gedaan? Ben je goed voorbereid? Het is altijd raadzaam om het begin goed uit je hoofd te leren voor een goede start.

 

JA naar je publiek
De derde JA, de JA naar het publiek is voor veel mensen vaak het lastigste.
Wat denken al die mensen van me? Wat als ze zien dat ik een fout maak? Wat als ik door de mand val? Jezelf verbinden met je publiek en alvast uit te reiken door je mentale neeee eng om te zetten in een ‘jaaa wat een prima mensen zitten daar’ kan mentaal een enorm verschil maken. Weet ook dat je publiek kijkt met veel zachtere ogen dan jijzelf. Ze willen juist heel graag dat je het goed doet omdat ze een leuk of mooi verhaal willen horen. Het publiek weet niet wat je gaat vertellen dus als jij een stuk overslaat, hebben ze dat vaak totaal niet in de gaten. Pas als je laat zien dat het misgaat zien ze het pas. En dan nog, een foutje is je zo vergeven. De meeste mensen hebben al respect voor je omdat jij daar staat omdat ze dat zelf heel erg eng vinden. Dus wat dat betreft sta je al met 1-0 voor voordat je nog begonnen bent!

 

Summer School – masterclass RELAX
Op 16 juli tijdens de summerschool masterclass RELAX gebruiken we o.a. ook adem, onstpannings- en visualisatietechnieken om je te leren ontspannen en daardoor vrijer op het podium te staan. We gaan samen op zoek naar hoe spreken voor jou juist een leuke ervaring kan worden in plaats van een verschrikkelijke.

Julika Marijn is sprekerscoach en staat met haar one-woman theatervoorstellingen veelvuldig op het podium. Daarnaast is ze Art of Living teacher en leert ze mensen diep ontspannende adem technieken en meditatie. Relax is een training voor mensen die een JA hebben op het afrekenen met hun sprekersangst.