Improviseren kun je leren!

Sven Lanser
19 apr 2018

Improvisatietheater is een vorm van toneel waarin je zonder script, zonder dat je weet wat je gaat doen, een voorstelling maakt. Zonder dat je weet wat je partner gaat zeggen. Fantastisch om te doen en leuk om naar te kijken, maar wát heeft dat te maken met spreken in het openbaar? Want juist dan wil je toch volledig voorbereid zijn? Je gaat toch niet ónvoorbereid voor een groep staan? Klopt, maar niet alles is te plannen of naar je hand te zetten. Stop juist wat energie in het kunnen omgaan met onverwachte dingen!

Als improvisatie-acteur, ga ik zonder tekst een podium op, dat betekent niet dat ik compleet onvoorbereid ben. Alle spelers hebben de juiste mindset en skills om een succesvol optreden te verzorgen. Laten dat nu precies dezelfde mindset én skills zijn, die je als een goede spreker nodig hebt. Hieronder een aantal tips:

 

Ja-en i.p.v. ja-maar
In een improvisatiescène accepteer ik het aanbod van mijn medespeler. Ik zeg ja op zijn of haar idee en bouw erop voort. Gevolg is, dat mijn medespeler en ik elkaar verder helpen, zodat de scène een succes wordt. Dit is ook precies wat je wilt als spreker. Wanneer er iets onverwachts gebeurt, is je natuurlijke neiging wellicht om er tegenin te gaan of het te negeren; want zó had je het niet bedacht. Maar die strijd tegen wat er op dat moment gebeurt, leidt af van waar het om gaat. De truc is juist om het te accepteren en erop door te gaan.

Zitten mensen ongeïnteresseerd in hun stoel? Erken het, ga ermee om. Komt er middenin je verhaal een vraag uit het publiek? Accepteer dat die er is, en reageer erop.

 

Durf fouten te maken
Als ik een toneel op ga, is er altijd een risico dat het mis gaat. Dat ik een slechte scène speel, dat ik niet goed geluisterd heb, dat ik een keus maak die niet zo handig blijkt achteraf. De angst voor dit soort fouten, kan verlammend werken. De veiligste manier om geen fouten te maken, is helemaal niets doen. Helaas gebeurt er dan dus ook niets positiefs. Daarom train ik op het maken van fouten. Zodat ik eraan wen en er minder zwaar aan til. Het allermooiste is, dat er vervolgens veel minder fout gaat.

Ga er vanuit dat er minstens drie dingen ‘fout’ gaan, dan valt het altijd mee.

 

Fake it, till you make it
Emoties zijn besmettelijk. Wanneer ik stress hebt, voelt het publiek dat. Met hoe meer gemak ik er sta, met hoe meer gemak mijn publiek naar me luistert. Anderen weten niet hoe het hoorde te gaan. Ze zien alleen maar hoe het gaat, niet hoe ik het bedacht had. Wanneer jij je druk maakt om iets dat mis ging, voelen wij dat als publiek.

Dus: doe net alsof het precies zo hoorde! Het publiek zal er zonder probleem in mee gaan.

 

Wees in het moment (maar hoe dan?)
Misschien heb je weleens gehoord dat je als spreker ‘in het moment’ moet zijn. Maar wat ís dat dan? Hoe doe je dat? Twee dingen: Kijk niet vooruit naar wat er komen gaat. Kijk niet terug naar wat geweest is. Wat dan wel? Blijf in verbinding, maak contact met je publiek. Op het moment dat je in je hoofd gaat zitten, ga je uit het contact en dat komt je verhaal nooit ten goede. Je staat dan niet meer open voor wat er is.

Dus.. wanneer het niet loopt zoals je verwacht, maak dan juist contact met je publiek. Ze zullen denken dat het een interessante stilte is die je laat vallen!

 

De beste spreker in jezelf naar boven halen? Sven is Improvisatie Trainer bij Great Communicators. Sven kan als geen ander de teamdynamiek op een positieve manier beïnvloeden en daarbij iedereen, maar dan ook echt iedereen, op een leuke wijze voor de groep krijgen. Niemand is nog bang om op het podium te staan, na een training van Sven!

Volg de Summer School masterclass IMPROVISE van Sven op donderdag 12 juli.