Zo blijf jij ‘in tune’ met je publiek!

Eva Wilms
17 apr 2018

Hoe kan je je stem trainen zodat je publiek geboeid blijft luisteren?

Als spreker wil je je stemgebruik zo trainen dat je deze kunt aanpassen aan elke situatie én op zo’n manier dat de luisteraar je zonder moeite kan verstaan. We moeten hierbij rekening houden met de grootte van het publiek en de ruimte waarin we staan.


De basissss
De stem is ons instrument. En dat zijn niet alleen onze stembanden. De stembanden of stemplooien worden aangestuurd door de lucht uit de longen. De manier waarop de lucht via de stemplooien stroomt, heeft invloed op jouw geluid. Als de ademhaling ontspannen verloopt heb je al één van de basis ingrediënten onder de knie!

Controleer het met de volgende oefening:
Leg je hand op je onderbuik en adem rustig in door je neus en adem langzaam uit door je mond op de klank sss. De buik beweegt naar voren tijdens de inademing en naar binnen tijdens de uitademing. Dit noemt men voor het gemak: ‘de lage ademhaling’. Onder spanning of door zenuwen zit de ademhaling vaak te hoog, waardoor de stem gespannen kan gaan klinken. Oefen daarom deze manier van ademhalen regelmatig om je bewust te worden van een ontspannen ademhaling.


Ken je volumes!

Een goed hoorbare stem is niet persé luid. Je kiest het volume dat past bij de situatie.
Train je volumes die passen bij een 1-op-1-gesprek, een groepje van 6 of een zaal met 50 man.

Onderzoek hoe luid en hoe zacht je kunt spreken door je stem te vergelijken met een volumeknop. Roep eens op volume 10: “We gaan eten!” Herhaal deze zin nog 9 keer, maar draai de volumeknop steeds een streepje zachter, totdat je uitkomt op volume 1.

Waar je tijdens een 1-op-1-gesprek je volumeknop varieert van 1 tot 4, zal een presentatie zeker een volume 4 tot 7 van je vragen.


Energie level – wat kan een spreker leren van een performer?
Performers zijn getraind om altijd ‘AAN’ te staan. En dat kan zich het beste vertalen als ‘energie’. Waar de één van nature veel energie heeft, moet de ander het oproepen. Echter, het podium vraagt om een bepaalde presence van de spreker. Met energie spreken geeft glans aan je presence. Energie kan je op verschillende plekken in het lichaam ervaren. In de buik, de rug, de zij, maar zelfs bij de bekken en hoe stevig je staat.

Hoe je de juiste hoeveelheid energie oproept is dus per persoon verschillend, maar het is belangrijk om met energie te leren spelen. Energie is het bindmiddel tussen adem en stem. Zangers praten vaak over ademsteun.

Ervaar wat de volgende oefening doet met jouw energie:
Ga klaar staan voor de 20 meter sprint. Eén been voor en één been achter en bouw de spanning op in je lichaam, terwijl je wacht op het startschot. Deze balans; het willen wegrennen en jezelf tegenhouden, roept veel energie op in je lichaam.

Je stem heeft energie nodig!


Een stem als elastiek
Als je je stem flexibel kunt inzetten, heb je de mogelijkheid om je gevoel en emoties te koppelen aan expressief en gevarieerd stemgebruik. Hieronder valt volume, maar ook variatie in toonhoogte, tempo en pauze gebruik.

Daarom:
1. Oefen ALLE kleuren op je palet; volume, dynamiek en pauzes.
2. Overdrijf tijdens het oefenen; daarmee train je het spiergeheugen efficiënt.
3. Verbind je stemgebruik met je gevoel en je boodschap.

En zo blijf jij ‘in tune’ met je publiek!

 

De beste spreker in jezelf naar boven halen? Eva is Public Speaking Coach bij Great Communicators en we noemen haar met recht onze stemdeskundige. Ze is zangpedagoog, docent en zingt in haar eigen country/folktrio. Eva coacht artiesten binnen grote musicalproducties als Hair, The Bodyguard en On Your Feet. Door te werken met stem, een krachtige lichaamshouding en je non-verbale communicatie laat Eva jou je beste performance ten tonele brengen. Dat is haar missie; ze weet uit eigen ervaring hoe bevrijdend dat is. Volg haar Summer School masterclass VOICE op vrijdag 20 juli.