Een onverwachte pelgrimage

Gastschrijver
18 aug 2017

Al ruim 40 jaar is het een genot om in het basisonderwijs te werken. Eerst als leerkracht, later als directeur en nu als bestuurder. Het ging altijd om de kinderen, wat er ook te doen was, welke functie ik ook bekleedde.

Door: Harry Timmermans

En elk jaar was het weer inspirerend om in deze wereld te bewegen. In al die jaren kon ik me inschrijven voor allerlei cursussen en trainingen. Eerst moesten er meer vaardigheden aangeleerd worden, maar al gauw werd het duidelijk dat het in het onderwijs gaat om de verbinding die je kunt maken; de verbinding met kinderen, met ouders, met collega`s. Dat vraagt niet om vaardigheden, maar om persoonlijke groei, werd mijn geleefde overtuiging. Een kind prikt zo door je heen als je het “geleerde” wel toepast, maar niet “leeft”. De ouder haakt af op het moment dat hij/ zij in de gaten heeft dat je niet echt betrokken bent bij het belangrijkste in hun leven, hun kind. Het gaat er altijd weer om dat je even mee kunt lopen op de levensweg van het kind. Het is geen project, maar een traject en je loopt met heel je persoon mee.

Groeien

Natuurlijk is er een reden waarom je aan een training gaat deelnemen. Door toeval reisde ik naar de stad, die ik als Rotterdammer liever mijd en kwam terecht bij een workshop van Great Communicators, Spreken met Impact. Ik raakte geïnteresseerd en al snel volgde ik een training om mijn vaardigheden te vergroten … dacht ik. De hele training had een impact op mij, zoals ik dat niet eerder ervaren had. Je wordt uitgenodigd om met jezelf aan de gang te gaan, je wordt uitgedaagd inspirerende ideeën te presenteren. Dankbaar en verrijkt sloot ik deze training af.

In de nieuwsbrief las ik over een nieuwe training bij Great Communicators, iets over het schrijven van een verhaal. Ik heb me blind ingeschreven. Oh, er was ook nog een workshop, maar ik had me al ingeschreven. Ik heb een collega meegenomen en zij heeft zich daarna ook ingeschreven. “Het ECHTE verhaal” heette het en geheel zonder verdieping vooraf, ben ik er aan begonnen. Tja, ik moest wel gaan bedenken waar ik een verhaal over wilde gaan vertellen. Dat alleen al werd een enorme zoektocht. Zoveel interessants heb ik nou ook weer niet te vertellen. Als je echter al zoveel jaren op deez aard rondsjokt, heb je natuurlijk genoeg meegemaakt. Maar ja, wie vindt zoiets nou interessant. Misschien, bedacht ik me, is het wel interessant om een verhaal te schrijven over mijn motivatie om in het onderwijs te gaan werken. Ik was niet een mannetje van 4, die toen al wist dat hij meester wilde worden. Sterker, ik had dat idee niet eens toen ik van de havo kwam. Er moet een moment geweest zijn, dat ik besloot om me te laten inschrijven op de Pedagogische Academie. Dat moment kon ik door goed na te denken terughalen en van Katinka leerde ik dat keerpunten in een verhaal de toehoorders op het puntje van de stoel lieten zitten.

Door het bos

De training was begonnen en ik wist waar ik een verhaal over wilde vertellen. Omdat het over je eigen leven gaat, is dat niet zo moeilijk, dacht ik. De trainers Katinka en Leander kunnen het echter niet laten “irritant” voor, naast en achter je te lopen. Ze vonden het ook nodig om een maatje aan me te koppelen, waardoor “mijn” verhaal flink onder de loep werd genomen. Het ging niet meer om het keerpunt in mijn leven, maar ook over alles wat eraan vooraf gegaan is en wat daarna gekomen is. Zo word je uitgenodigd om na te denken over alles wat je wilde vertellen. De luisteraars moeten een beeld kunnen vormen van hetgeen je kwijt wilt. Ik zag mezelf weer bij het kopieerapparaat staan als ventje van 18 jaar, ik zag me opnieuw met de moeder van mijn kinderen door het bos lopen. Ik zag het, maar ik moest mijn luisteraars ook door dat bos laten lopen.

Ik dacht dat ik ging leren hoe je een verhaal samenstelt, ik dacht te leren hoe je zo`n verhaal vertelt of voor leest. Dat zal ongetwijfeld in de nieuwsbrief gestaan hebben, die ik niet hoefde te lezen om me in te schrijven. Het werd een fantastische pelgrimstocht door mijn leven heen. Velen lopen op het ogenblik een caminho naar Compostella. Oorspronkelijk liepen mensen dat om aflaten te verdienen of omdat ze gezondigd hadden en daarom boete moesten doen. Tegenwoordig is de tocht naar noord Spanje een project om jezelf beter te leren kennen, om je grenzen te ontmoeten en zo meer redenen. Aankomen in Compostella is vaak een teleurstelling, omdat het project dan afgelopen is. Velen lopen tegenwoordig door naar de kust. De pelgrimstocht in de Commelinstraat is geen project, maar een traject. Je wordt in korte tijd uitgenodigd om met jezelf op pad te gaan. Je ontkomt er niet aan terug te gaan in je leven. Waarom heb je die keuzes gemaakt? Wie waren daarbij? Hoe was de omgeving toen je dat moeilijke gesprek had? Wat deed je toen tegenslagen zich aandienden? Hoe voelde het toen de gekozen weg je zoveel opleverde? Het echte verhaal is slechts een rustmomentje, waarna je door loopt. Je bent niet aangekomen, je blijft onderweg.

Onbedacht

Het verhaal moest geschreven gaan worden en ik zette me achter mijn computer. Het resultaat mocht er zijn, dacht ik. Ik ging naar bed en al draaiend op de twee zijden, die je slechts hebt, kwamen er steeds meer beelden voorbij. Oh, wat was ik eigenlijk veel vergeten. Ik ben de volgende dag maar opnieuw begonnen en al schrijvend dienden nieuwe inzichten zich aan. Het was ongelooflijk tot welke ontdekkingen ik ben gekomen. Dat ik in het onderwijs ben gaan werken, is mij toe gevallen. Het was geen bedacht iets, het was geen droom, het was niet mijn ambitie. Eigenlijk had ik het niet zo op met kinderen en toch heeft het me alles gebracht. “Het ECHTE verhaal” heeft mij duidelijk gemaakt welk traject ik afgelegd heb en dat ik nog veel dromen en ambities heb. Weer heeft Great Communicators mij uitgenodigd en geïnspireerd om verder te groeien, waardoor ik nog meer te bieden heb in mijn contacten met ouders, collega`s en vooral kinderen.

Wil jij aan de slag met het echte verhaal achter jouw bedrijf, visie of product? Kom dan de sfeer proeven en zet de eerste stap bij één van de workshopavonden van Het Echte Verhaal tegen de introductieprijs €35,- (6 september of 11 oktober). Klik hier voor meer informatie over de opleiding en de workshop.