Authentiek spreken is als tomatensoep in zijn puurste vorm..

Julika Marijn
31 jan 2017

‘Dat is heel authentieke spreker’ hoor je mensen dikwijls zeggen over een spreker die ze goed vinden. Authentiek zijn is een grote kwaliteit en het is de laatste jaren steeds belangrijker te worden.

Net zoals we steeds vaker in de supermarkt op een etiket van bijvoorbeeld tomatensoep tegenkomen: ‘volgens authentiek recept bereid’. Dat betekent dan meestal dat er geen hedendaagse rotzooi zoals smaakversterkers in de soep zitten. Authentiek staat dan voor puur, zonder rotzooi en oorspronkelijk. Volgens Van Dale’s woordenboek betekent authenticiteit: echtheid.

Mensen die authentiek zijn vinden we aantrekkelijk. Goede sprekers zijn ‘echt’ en oorspronkelijk. Het publiek prikt dan ook vrij snel door onechtheid heen; dan zien we bijvoorbeeld een opgeplakte buitenkant, doorzichtige maniertjes of trucjes. ‘Echt’ zijn heeft dus te maken met ‘jezelf’ zijn. Echter, op de bank liggend voor de tv ben je misschien hartstikke jezelf, maar let wel: dat wil niet zeggen dat deze ‘banklig –voor- tv- versie’ van jezelf, een authentieke en aantrekkelijke spreker is op een podium. Daarom geldt: ‘being yourself more with skills’.

Dus: jezelf durven zijn als spreker op een podium maar wel mét vaardigheden. Vaardigheden zoals goed stemgebruik, variatie in ritme en een goede en gegronde lichaamshouding.

Maar al leer je alle skills die er bestaan, het gaat dus ook om je persoonlijkheid. En om wat je van jezelf vind en wat je over jezelf denkt.

Jonge kinderen zijn nog helemaal authentiek, ze zijn volledig zichzelf. Daarom zijn kinderen vaak als magneten, we móeten wel naar ze kijken. Je voelt het dan ook meteen als mensen het kind wat ze ooit waren nog in zich dragen. Ze zijn vaak ontwapenend, oorspronkelijk en fris. Als spreker is het dus raadzaam om je innerlijke kind te betrekken bij de volwassen spreker die je op het podium bent. En er is nog iets: jonge kinderen houden nog helemaal van zichzelf. Ze wijzen zichzelf nergens af en hebben geen negatieve gedachtes over zichzelf. Negatieve overtuigingen ontwikkelen we pas op latere leeftijd en ze maken ons onvrij en minder aantrekkelijk. Want we zíjn ook minder leuk, ontspannen en gelukkig met die gedachtes over onszelf.

Ze zijn als het ware de onzuiverheden in onze eigen tomatensoep.

Dus: hoe meer je van jezelf houdt en weet dat je goed genoeg bent, hoe aantrekkelijker je bent voor een publiek om naar te kijken. Een goede reden om die negatieve gedachtes van je af te schudden en vandaag nog te beginnen om enorm van jezelf te gaan houden zoals je bent.

Julika is sprekerscoach en (één van de hoofdtrainers) van de opleiding Spreken met Impact. Authenticiteit spreken is een erg belangrijk onderdeel in onze opleiding. Lees hier meer informatie of kom kennismaken tijdens de workshop Spreken met Impact.