Hoe ik me heb voorbereid om te spreken op Inspiration360

Gastschrijver
26 nov 2016

Op hetzelfde podium als Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls

Op 4 oktober jl. viel mij de eer ten deel het evenement Inspiration360 te mogen openen, na het winnen van de stagetime verkiezing van ondernemersmagazine Sprout. Dat betekende dus dat ik voor duizenden ondernemers mijn verhaal mocht vertellen op hetzelfde podium als o.a. Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Een fantastische ervaring, maar ook een spannend moment: feitelijk een plek op het wereldtoneel, voor de ogen van de crème de la crème van ondernemend Nederland. Hoe bereid je je daar op voor?

Twee weken eerder had ik vernomen dat de jury unaniem voor mijn kwetsbare verhaal had gekozen. Tijdens de paar minuten die ik op dat indrukwekkende podium in de ZiggoDome in Amsterdam kreeg toebedeeld zou ik uit de doeken gaan doen hoe ik een jaar of vijf geleden met een burn-out thuis kwam te zitten, weer opkrabbelde en uiteindelijk mijn balans heb gevonden als mens en als ondernemer.

Het belang van een goede voorbereiding
Time to shine dus, maar desondanks een grote uitdaging. Want het zou natuurlijk wel heel cynisch zijn als ik met een openhartig verhaal en praktische lessen over het voorkomen van een burn-out, met een black-out en een mond vol tanden op dat podium zou komen te staan… Ik heb dus veel tijd gestoken in een goede voorbereiding. In mijn geval begon dit bij het woordelijk uitschrijven van de boodschap die ik wilde gaan overbrengen. Dankzij jarenlang Engelstalig onderwijs op universitair niveau – master Strategic Management (Tilburg University) – had ik het geluk dat mijn Engels vloeiend genoeg is om mijn gedachten direct in die taal op papier te kunnen zetten. Daarbij heb ik hulp gekregen van fantastische vrienden om me heen, die me ook van waardevolle feedback hebben voorzien – zowel wat de inhoud als mijn presentatie betreft.

Polijsten
Schrijf dus op wat je wilt gaan zeggen, in een taal die je echt vloeiend spreekt. Vertaal die woorden vervolgens in de taal waarin je je speech gaat geven en begin je tekst vervolgens te polijsten. Start met oefenen voor de spiegel, waarbij je de zinnen die je zou willen gaan uitspreken dikgedrukt uitprint op dik papier (bij voorkeur 200-grams A4). Door die vervolgens in tweeën te knippen kun je met kaartjes gaan werken. In eerste instantie is het niet erg om het woord-voor-woord op te lezen, maar als je twee weken voorbereiding hebt probeer dat dan echt alleen in je eerste week te doen. Hoe minder oplezen hoe beter natuurlijk, vooral ook omdat je verhaal spontaan voordragen tot nieuwe inzichten leidt. Probeer zo veel mogelijk mensen die dichtbij je staan te mobiliseren om je verhaal aan te horen. Moedig ze aan om feedback te geven en gebruik hun waardevolle inputs om je verhaal verder te polijsten.

Duizenden starende ogen
Uiteindelijk was voor mij de grootste uitdaging om zoveel zelfvertrouwen te hebben dat ik voornoemde kaartjes (ofwel halve A4’tjes met alles wat ik zou willen zeggen daarop uitgeprint) thuis zou kunnen laten. Ik was licht bevreesd voor de impact van duizenden ogen die ik op me gericht zou krijgen. Als de – in mijn ogen – beste spreker ter wereld Barack Obama al steevast twee teleprompters gebruikt en bij zijn publieke optredens daarmee feitelijk voorleest, hoe zou ik het er dan vanaf gaan brengen? Ik had al best wat ervaring als spreker, maar dan wel voor honderden in plaats van duizenden mensen…Gelukkig kreeg ik vanuit de organisatie een fantastische coach toegewezen: Joni Bais van Great Communicators, een Amsterdams bureau dat gespecialiseerd is in het trainen en coachen van mensen die voor een (groot) publiek hun verhaal moeten doen. Op-en-top professionals, want ik heb zelden zoveel geleerd in anderhalve week. Al bij de eerste sessie overtuigde Joni me ervan dat het me echt wel zonder papier zou gaan lukken. In mijn dagelijkse werk maak ik vaak gebruik van mindmaps, maar zij leerde me die techniek ook in mijn voorbereiding op Inspiration360 te gaan toepassen. Door de verschillende onderdelen van mijn verhaal in een boomstructuur in te delen en daar vervolgens al mijn zinnen letterlijk onder te hangen – eerst letterlijk zin voor zin, later aan de hand van kernwoorden – bleek het eenvoudiger dan gedacht om alles te kunnen onthouden. Het bevestigt mijn visie, dat het menselijk brein nu eenmaal niet in lineaire vorm van boven naar beneden werkt, eens te meer.

Jezelf aanhoren
Je kunt je hersenen daarbij ook nog zodanig conditioneren, dat je de zinnen die je zo graag zou willen zeggen ook daadwerkelijk op het podium uitspreekt. Toen ik nog een week te gaan had en mijn verhaal inmiddels zodanig was uitgekristalliseerd dat er inhoudelijk weinig fine-tuning meer nodig was ben ik het een aantal keer gaan opnemen als audio-bestand op mijn iPhone. Vervolgens heb ik de variant opgeslagen die het best gelukt was en ben die uiteindelijk tot vermoeiends toe gaan afspelen. Tijdens het hardlopen, in de trein, voor het slapen gaan – en toen nog tig keer. Net zo lang tot ik het echt he-le-maal zat was en mijn eigen stem oprecht niet meer kon aanhoren! Dat was het moment dat ik de zinnen die ik wilde uitspreken daadwerkelijk geïnternaliseerd had; alles wat ik wilde gaan zeggen beklijfde ook echt. Mijn woorden waren als het ware in mijn onderbewuste opgeslagen – ik kon ze letterlijk dromen. Uiteindelijk zullen er best wat dingen zijn die je uiteindelijk vergeet, maar dat weet je publiek natuurlijk niet. Daarnaast is het belangrijk dat je niet ten koste van alles vast houdt aan je verhaal, maar ook ruimte laat voor improvisatie. In mijn geval is uiteindelijk ongeveer een kwart van wat ik heb uitgesproken me ook daadwerkelijk op dat moment te binnen geschoten.

Talk of my Life
Naast de waardevolle tips wat de voorbereiding betreft heeft Joni Bais me eveneens de fijne kneepjes van het spreken voor een groot publiek bijgebracht; zowel voor wat betreft de intonatie als de inhoud en mijn houding. Uiteindelijk zou ik natuurlijk zelf degene zijn die daar de schijnwerpers op zich gericht zou krijgen en moest het daarom op eigen kracht kunnen doen. Hoewel ik vooraf best zenuwachtig was is het me dankzij Joni gelukt om die spanningen niet alleen te verbloemen, maar zodanig om te zetten dat ik het beste uit mezelf naar boven heb kunnen halen. Het allerbelangrijkste dat ik geleerd heb is dan ook hoe je je angsten en onzekerheden on stage kunt transformeren in de energie die nodig is om de performance van je leven neer te kunnen zetten. Want uiteindelijk is dat hoe ik de avond zelf beleefd heb!

Niets stond het succes van Sebastian Mennes in de weg, totdat hij in 2010 een zware burn-out kreeg. Hij krabbelde er bovenop, zette zijn bedrijven op de rit en wil nu het taboe op burn-out doorbreken: ‘Een op de zeven mensen krijgen te maken met burn-out klachten, maar durven er vaak niet over te praten’. Hij is bezig met zijn boek over zijn ervaringen, dat Cut the Crap gaat heten, waarvoor hij diverse ondernemers interviewt. Meer info: CutTheCrap.me

Wil jij net als Sebastian ook gechoacht worden om je voor te bereiden op een presentatie of om te werken aan je skills als spreker? Kijk dan hier voor meer informatie.