Wanneer wordt het tijd voor jouw hero’s story?

Leander de Rooij
31 jan 2016

Ingebritt: “Ik weet het niet.. Het voelt nog heel ver weg. Over 10 jaar ofzo?”

Bij Great Communicators werken we veel met visualisatie. In de opleiding Hero’s Journey vroegen we aan alle deelnemers over hoeveel tijd ze dachten klaar te zijn om hun verhaal op te schrijven. Ingebritt is niet de enige die denkt dat het opschrijven van haar verhaal een flinke opgave is. Sterker nog, iedereen in de groep was er van overtuigd dat het opschrijven van hun verhaal tenminste een jaar in de toekomst lag. Het was de eerste dag van de, vier maanden durende, opleiding Hero’s Journey…

Ingebritt kwam in de pauze lichtelijk ontmoedigd naar me toe. ‘Duurt het werkelijk nog 10 jaar voordat ik mijn verhaal kan opschrijven?’ Een visualisatie vertelt je niet per definitie wat werkelijkheid wordt, maar wat je gelooft dat werkelijkheid zou kunnen worden. Visualisatie geeft je razendsnel inzicht in waar je nu staat, en welke blokkades jij ziet op jouw weg naar je doel toe. Hoe schrijf ik mijn verhaal op? Durf ik wel te delen wat me werkelijk aan het hart gaat? Heb ik überhaupt wel iets te vertellen?!

Mijn ervaring in de opleiding in de Hero’s Journey is dat iedereen een verhaal heeft. Niet weten hoe je woorden moet geven aan dat wat in je leeft, betekent nog niet dat je geen verhaal hebt. Het betekent dat je verhaal aandacht nodig heeft om het te laten rijpen. In de opleiding gaan we met de mogelijke blokkades aan de slag: Wat wil je delen? Hoe spui je ideeën zonder zelfcensuur? Hoe bouw je een verhaal op? Hoe maak je het spannend?

Drie maanden later levert Ingebritt de eerste versie van haar verhaal in, drie keer de lengte van de richtlijn.

Hierop volgde een persoonlijke telefonische coaching, iets wat door de deelnemers als zeer waardevol werd beschouwd. Je verhaal delen met een ander, op een moment waarop je er zelf vaak nog niet tevreden over bent, dat doen we niet graag. In de coaching bespraken we alle elementen die in de opleiding aan bod waren gekomen, hoe deze waren toegepast, wat haar persoonlijke kracht als schrijver is en waar nog de meeste winst te behalen viel. We kwamen er samen achter dat ze eigenlijk drie verhalen tegelijkertijd wilde vertellen. Er moest geschrapt worden: Kill your darlings. Offer je lievelingetjes op, opdat je liefde over blijft voor je Grote Liefde. Die ene boodschap die jij de wereld in moet brengen…

En drie weken later, vier maanden na de eerste opleidingsdag, staat Ingebritt voor de groep en heeft nota bene haar verhaal uit haar hoofd geleerd. Er staat een ander mens voor ons, een vrouw die gelooft dat vier maanden meer dan genoeg is om haar verhaal op te schrijven en de wereld in te brengen. Een krachtige vrouw die in alle rust en overtuiging vertelt over wat zij gelooft dat de moeite waard is. Ik herken mezelf in haar verhaal. Ik ben geraakt door haar kwetsbaarheid en moed. Ik ben niet de enige.

In de opleiding Hero’s Journey schrijf je in vier maanden tijd je eigen heldenreis op. Maar de zoektocht naar, en ontdekking van wat jouw heldenreis eigenlijk is.. is een Hero’s Journey op zich.

Leander de Rooij is samen met Katinka Toet trainer bij de opleiding Hero’s Journey. De volgende opleiding start op 4 november. Wil je meer weten over het programma en alle data kijk hier. Eerst sfeer proeven? In de avond van 21 september organiseren we een avond Hero’s Journey. Het is een workshop op zich en de trainers vertellen over het programma. Meer info vind je hier.