Wat kan een vrouw van een man leren in spreken?

Joni Bais
04 feb 2015

“Het is zoveel makkelijker om briljante mannen op het podium te krijgen dan briljante vrouwen.” Laatst sprak ik Monique van Dusseldorp, curator van TEDx Amsterdam, en dit vertelde zij mij. “Niet dat vrouwen een minder goed verhaal hebben,” deelt ze, “maar voordat vrouwen het podium opstappen, moet het eerst perfect zijn. In tegenstelling tot de meeste mannen, die zonder veel twijfel het verhaal goed genoeg vinden. En als ze dan geprogrammeerd staan, zeggen ze veel eerder af wegens calamiteiten op werk of thuis.” Ik ben het met Monique eens en herken het. “Zonde, want als ze er staan, zijn het vaak zulke waanzinnig mooie, goed doordachte verhalen.”

Als ik mijn kop van dit artikel teruglees, krijg ik een beetje jeuk en komt de rebel in mij naar boven. Hoezo? Wat moeten wij als vrouw van een man leren? (En in gedachten zie ik mijn vriend – acteur en veel podiumervaring – met een genoegzaam lachje jaknikken.) En zijn er dan typische mannelijke of vrouwelijke spreekkwaliteiten? Toch, na jaren mannen en vrouwen getraind te hebben, moet ik delen dat vrouwen inderdaad wat kunnen leren van mannen. Andersom uiteraard ook. Zo kan een man vaak van een vrouw leren hoe hij zich kwetsbaarder opstelt voor een publiek, minder ego nodig heeft om gewaardeerd te worden, maar ook hoe je gemakkelijk contact maakt met een groter publiek. En…wat wij kunnen leren van een man on stage? Dat lees je hier.

Claim je koninkrijk

Wat ik vaak merk is dat vrouwen zichzelf onderschatten. Ze hebben een ‘beetje’ verstand van zus en weten ‘wel wat’ van zo. Mannen claimen veel makkelijker een onderwerp. Ja ik ben de koning van duurzame energie en daarvoor moet je bij mij zijn. Soms, als ik in een coaching doorvraag, valt die expertise wel mee, maar door te kiezen en het onderwerp te claimen, zie ik ze binnen een half jaar WEL boven de kennis staan. Een beetje bluffen (want zo voelen vrouwen dat, een man noemt dat er voor gaan ;-)) is dus zo gek nog niet.

Sta er als een koningin

Iedereen die onzeker is, man of vrouw, staat er vaak wat schuchter bij. Borst naar binnen, hoofd tikje naar beneden en friemelende handjes. Wanneer je je inbeeldt er als een koningin te staan, zal je non-verbaal direct veranderen. (Psst…stel je voor dat je een kroon op hebt, dan sta je er al heel anders bij.) Body flows where the mind goes… Daar bovenop komt dat de stem een stuk hoger wordt bij zenuwen. Omdat de vrouwenstem al hoger is, valt dit nog meer op. Warm je stem van te voren op door geluiden te maken of te zingen en oefen op een wat lagere stem (het helpt als je ademhaling ook laag is). En… heel belangrijk: ga met de klemtoon omlaag bij het eind van de zin.

Neem vorstelijk je ruimte in

Ook al is je verhaal nu nog niet perfect, zie een uitnodiging om ergens te spreken als een stok achter de deur. “Wie ben ik om hier te staan?” is de meest voorkomende zin die ik hoor uit vrouwen hun mond. Denk je dit? Kalk dan verplicht deze speech van Marianne Williamson op je spiegel zodat je hem elke dag leest!

Lieve vrouwen – en mezelf inclusief – dit is een oproep… we wachten op jullie mooie verhalen en briljante nuances op dagen waar nu vooral veel mannen staan… Het klopt niet, het is niet compleet zonder jullie. En nee, jullie hoeven er niet als een vent te staan. Juist dat jurkje aan, hakjes eronder en straal naast die mannen, met hen. En dan…dan leefden ze nog lang en gelukkig.

Joni geeft samen met Katinka Toet de opleiding Break Free, om vrouwen krachtiger te leren spreken. 6-8 maart is er weer een Break Free opleiding ingepland, schrijf je hier in!