5 tips over dagvoorzitterschap van een expert

Julika Marijn
21 jan 2015

Regelmatig word ik gevraagd als dagvoorzitter of als presentatrice van een evenement. Ik vind het heerlijk werk en krijg er energie van, maar dat ging ook niet van de één op andere dag. Aan mijn achtergrond in het theater heb ik veel gehad, maar ben toch vooral door veel ervaring wegwijs geworden in het dagvoorzitterschap. Omdat er naar mijn weten geen Hogeschool voor dagvoorzitters en presentatoren bestaat, deze vijf punten. Ze helpen je alvast een eind op weg.

1. Wees goed voorbereid

Voor mij begint alles bij een goede voorbereiding vooraf. Ik weet het als actrice maar al te goed: pas als ik de theatertekst tot in elke vezel doorgrond en ken, pas dán kan ik excelleren op het podium. Ik zorg dat ik zoveel mogelijk ‘boven de materie sta’, want dat geeft vrijheid om te spelen, in het moment te durven zijn en te ontspannen. Daarom verdiep ik me dus goed in de organisatie/het bedrijf, het onderwerp van de dag en ik ‘google’ natuurlijk de personen die ik ga interviewen of aankondigen. Het geeft mij een prettig gevoel dat ik íets meer weet van de achtergronden of personen dan strikt nodig is voor de betreffende dag. Ik weet wie er in de zaal zitten en wat de dag moet bewerkstelligen.

2. Verken de ruimte

Op de dag van de presentatie zelf zorg ik dat ik ruimschoots op tijd aanwezig ben op de locatie om rustig te kunnen ‘aankomen’ in de ruimte. Zo heb ik de tijd om de mensen ter plekke even te ontmoeten en de laatste dingen af te stemmen. Niets zo stressgevend als op het nippertje aankomen door een file en binnen no-time te moeten presteren. Vooraf heb ik me natuurlijk al laten voorlichten in wat voor een soort ruimte de dag gaat plaatsvinden. Ik kijk ter plekke goed waar ik in en uit het licht sta. Tevens kijk ik van achter uit de zaal en vanaf de zijkanten hoe het publiek daar het podium ziet en ervaart. Dan weet ik meteen wat mijn bereik moet zijn en hoeveel energie ik moet geven.

3. Bewuste kledingkeuze

Ik kleed me meestal ter plekke nog even om, om te voorkomen dat ik met een jurk of pak met een cappuccinovlek van onderweg of gekreukt van het zitten het podium op moet.
Kleding is bepalend voor je uitstraling. Behalve dat het mij zekerheid geeft dat ik er goed uit zie, geeft het ook kleur aan de presentatie. Want je zendt een boodschap uit met wat je draagt. Je voegt als dagvoorzitter letterlijk en figuurlijk echt een kleur en sfeer toe aan de dag. Op een dag over duurzaamheid of maatschappelijk betrokken ondernemen, kies ik bijvoorbeeld een groen jurkje. Voor een presentatie op de Hoge Veluwe had ik een outfit aan met hertengeweitjes erop. Zo ver hoef je natuurlijk niet te gaan, maar ik kan daar zelf lol in hebben.

4. Verbinding

Natuurlijk stijgt de spanning voordat ik het podium op moet. Wat mij helpt is om te denken: hé, we zijn allemaal mensen en niemand is hier perfect. Die menselijkheid sta ik mezelf toe en die verleng ik door naar de zaal. Zij zijn ook maar gewoon mensen. Ik zorg dat ik van binnen ‘ja’ zeg tegen het publiek, dat ik me verbind. Ik ga ook in mezelf na: voel ik een ‘ja’ naar mezelf (vind ik mezelf 100% leuk op dat moment en mag ik ook een fout maken?) en zeg ik ‘ja’ tegen het huidige moment? Op al deze fronten een ‘ja’ in mezelf voelen, brengt mij in mijn kracht en maakt dat ik kan ontspannen. Vanuit deze verbondenheid met mezelf zorg ik ervoor dat er ook verbondenheid ontstaat in de zaal. In sommige gevallen laat ik zelfs het publiek even kort kennismaken met hun buren. Zo kan iedereen ontspannen, en ook belangrijk: zo ontspant de spreker die ik daarna moet aankondigen of interviewen ook meer.
Je bent als dagvoorzitter dus ook op non-verbaal niveau een sfeer aan het creëren die de dag ten goede komt. Door de ontspanning die ‘in verbinding zijn’ mij oplevert, heb ik meer plezier in het presenteren. En met plezier op het podium staan is volgens mij cruciaal.

5. Wees een frisse buitenstaander

Je kunt als buitenstaander van de organisatie heel goed na een stroperig antwoord van de directeur vragen: “Kunt u met een simpel voorbeeld aangeven wat dit nou concreet betekent?” Of: “Voor uzelf is het natuurlijk helemaal helder, maar ik geloof dat ík nog niet helemaal begrijp wat u bedoelt.” Dit kan voor het publiek heel prettig zijn, want die begrijpen waarschijnlijk evenmin wat er gezegd wordt, maar zij zullen het minder snel durven vragen. Als ‘frisse wind voor een dag’ kun je dus best een “domme” of out of the box vraag stellen die uiteindelijk verhelderend of grappig kan zijn. Let op: ken goed je plek en wees betrokken. Je moet natuurlijk niemand te kijk zetten. Blijf in verbinding én zet zo nodig een dosis charme in.

Julika Marijn is van huis uit actrice en presentatrice. Voor ons zet ze haar ervaring en brede talenten in als hoofdtrainer van de opleidingen Spreken met Impact en Vrouwelijk Leiderschap in Spreken. Daarnaast is Julika sprekerscoach en de aangewezen persoon om je meer te leren over dagvoorzitterschap door middel van één op één coaching