Feel the fear and do it anyway.

Katinka Toet
16 jan 2015

Feel the fear and do it anyway.

Mijn beste vriendin werd onlangs 40 en gaf een diner met vrienden op een prachtige locatie. Ik had van tevoren bedacht dat het wel leuk zou zijn om tijdens het diner een korte toespraak te houden. Ik ken haar immers al meer dan 20 jaar en zo’n diner is natuurlijk een mooie gelegenheid om even terug te blikken en wat leuke verhalen op te halen.

Gedurende het diner werd ik alleen steeds zenuwachtiger… De twijfel sloeg toe. Allereerst, omdat bijna niemand anders een toespraak hield. Daarnaast wisten veel mensen dat ik sprekerscoach was en dat maakte het nog spannender. In mijn hoofd spookten allemaal gedachten: ‘Ik moet natuurlijk wel een geweldige speech geven’, ‘Was mijn toespraak nu werkelijk zo interessant?’ Bovendien, misschien denken ze wel: ‘Moet zij weer zo nodig een speech houden…’

Ik wilde het bijna laten zitten, toen ik plotseling dacht: Ik vertel gewoon een paar leuke korte anekdotes, die karakteristiek voor haar zijn. Het is toch fijn als iemand een mooie liefdevolle toespraak voor je houdt? En dat heb ik gedaan. En het was misschien geen topperformance, maar het was wel een verhaal recht uit mijn hart. En het was fijn om te zien hoe blij ze ermee was. En ik was blij dat het toch gedaan had 😉

Wat is dat toch met spreken? Hoe moeilijk is het om een paar aardige woorden voor een vriendin te zeggen? Waarom pakken we niet vaker dat podium om onze ‘stem’ te laten horen? Waarom nemen we niet vaker stelling in een vergadering?
Wat ons vaak weerhoudt om te spreken voor een publiek zijn onze gedachten en angsten. Je ziet jezelf al staan… straks gaat je stem trillen of weet je niet meer wat je moet zeggen en vindt je publiek het helemaal niet goed of grappig…

Vaak zijn we bang om te ‘falen’, maar wat is falen? Falen bestaat niet, er zijn altijd resultaten. Vaak denken we vrij zwart-wit: iets is perfect of mislukt. Terwijl je ook kunt denken: deze presentatie was voor 75 procent gelukt. Geef jezelf de toestemming om te experimenteren en te leren. We denken vaak dat we iets al moeten kunnen voordat we het mogen proberen, dat is een misvatting. Of zoals J.K Rowling in haar speech over de ‘Benefits of Failure’ bij Harvard zegt: ‘Some failure in life is inevitable. It is impossible to live without failing at something, unless you live so cautiously that you might as well not have lived at all – in which case, you fail by default.’

Natuurlijk: Spreken is spannend, het betekent je nek uitsteken en jezelf laten zien. Je hebt lef nodig om het podium te pakken. Tegelijkertijd biedt spreken je de ultieme kans om te vertellen wat jij belangrijk vindt en om andere mensen te inspireren. Je vergroot je zichtbaarheid en het geeft je de mogelijkheid om jouw ideeën, jouw visie, jouw verhaal te delen met anderen. Die kans krijg je niet elke dag, dus pak hem. Doe het. Of zoals ons motto is: Feel the fear and do it anyway!

KIJK hier de prachtige speech van J.F Rowling over de ‘benefits of Failure’ bij Harvard.

Samen met Joni geeft sprekerscoach Katinka de tweedaagse training Break Free ; een snelkookpan voor groei, waar je aan de slag gaat met patronen die jou nog tegenhouden met meer Impact te spreken. Zie hier meer informatie over Break Free met een filmpje van de vorige keer.