Visualiseren dat ik gegrond ben, werkt dat?

Dr. Woe
13 okt 2014

Hij staat in zijn basejump-pak op die enorme hoogte, midden in die prachtige natuur met grillige rotsen en bergen. Hij visualiseert zijn ‘ride’, van seconde tot seconde. Deze voorbereiding is essentieel. Als hij dit niet doet, kan dit de dood tot gevolg hebben. Als hij na een periode van gedegen voorbereiding dan eindelijk springt, is de vlucht precies zoals hij ‘m had voorgesteld. Hij zoeft met ruim 200 kilometer per uur door de lucht en zijn landing is perfect. Het is hem gelukt.

Zoals hij visualiseert en mede daardoor zijn doel bereikt, dat wil ik ook…

Ik loop achter de coulissen van de zaal waar ik zo zal spreken over ademhalingstechnieken en yoga. En de zaal een aantal basistechnieken zal leren. Het is de eerste keer, maar ik voel me zelfverzekerd. Ik heb de komende drie kwartier steeds weer voor me gezien de afgelopen tijd. Dan zag ik hoe ik ontspannen het podium opkwam, even grondde (zodat ik niet helemaal weg ‘space’, zoals ik voorheen altijd deed), en me tot de zaal richtte. Ik zag mezelf spreken over dit onderwerp waar ik zo van hou. En ik zag de zaal luisteren, knikken, aan mijn lippen hangen. Ik zag het moment dat ik de zaal vraag op het puntje van hun stoel en rechtop te gaan zitten om wat oefeningen te doen. Als we klaar zijn met de oefeningen en ik mijn verhaal afrond, begint de zaal hard te applaudisseren en ik kan het applaus met plezier ontvangen.

Hoe werkt dat nou, visualiseren?
Zo werkt het dus. Visualiseren. Misschien heb je het wel eens gedaan. Als je het nog nooit hebt gedaan, kan ik het je van harte aanbevelen. (Er zijn allerlei middelen om je te helpen, cd’s, apps, Spotify, etcetera.) Als je je steeds weer (letterlijk, in gedachten) voor ogen haalt hoe je je verhaal brengt en met welk gevoel jouw publiek de zaal verlaat, dan is de kans groot dat het ook op die manier gaat gebeuren. Dat is de kracht van visualiseren.

Ik ben er nog niet helemaal uit hoe het nu eigenlijk werkt. Zorgt de herhaling ervoor dat je je zekerder gaat voelen en je verhaal helemaal eigen maakt? Of zorgt de visualisatie ervoor dat je jezelf niet meer hoeft laten te verrassen door plots toeslaande onzekerheid of een black-out? Joni van Great Communicators vertelt dat we geneigd zijn om een negatief filmpje in ons hoofd af te spelen. We bedenken dan wat er allemaal mis kan gaan bijvoorbeeld. Met als gevolg dat we hierin gaan geloven. Ongeacht de positieve reacties van anderen zelfs. Zie hier het recept voor faalangst.

Terwijl, als we regelmatig een positief filmpje in ons hoofd af draaien (visualisatie), kunnen we onszelf positief beïnvloeden en voelen we ons een stuk zekerder.

Ooit gaat het me lukken
Joni heeft ons de avond van Blok 2 van de opleiding een techniek geleerd die onontbeerlijk is als je je verhaal wilt overbrengen op je publiek. En ik bedenk me dat het heel gemakkelijk is om de techniek overal te oefenen. Fijn.

Ik ga geïnspireerd naar huis, met weer een beetje meer vertrouwen dat het me ooit zal lukken om redelijk ontspannen voor een groep een verhaal met impact te vertellen. *maar totdat ik het onder de knie heb nog behelp met het opdreunen van de mantra: zorg dat je gegrond (geaard) bent – zorg dat je gegrond bent – zorg dat je gegrond bent – zorg dat je gegrond bent* Ook een manier van visualiseren. Toch?

Bekijk het filmpje over de basejumper.

Cuny beschrijft haar belevenissen tijdens de opleiding Spreken met Impact. Cuny Stelpstra is tekstschrijver, web- en eindredacteur, en vertelt graag verhalen. Of het nu een zakelijk verhaal is of dat van een persoon, ze gaat voor het overbrengen van de kern. Haar verhaal moet dus impact hebben. En nu dus een nieuwe uitdaging voor Cuny: Spreken met Impact!