Gebruik. Pauzes. Tijdens. Het. Spreken. Oh. En. Fouten. Maken. Mag.

Dr. Woe
16 sep 2014

Je staat op het podium en je verspreekt je, je maakt een fout, je vergeet iets te vertellen. De zaal ziet dat je zenuwachtig en onzeker bent, waardoor je te snel praat en mensen verkneukelen zich om jouw fouten. Tenminste, dat denk je.

Vandaag hoor ik dat het publiek in de zaal meestal niet eens door heeft dat jij iets vergeet of dat je iets in je verhaal omdraait. En als je je verspreekt, zal de zaal je heus niet uitlachen. Meestal blijkt het publiek behoorlijk welwillend te zijn.

Hm. Ja, ongetwijfeld. Er wacht de opleiders een schone taak om ons hiervan te overtuigen. Want geloven – diep in ons hart – doen we dat nog niet op deze eerste dag… Ik niet in ieder geval, hoe graag ik het ook wil.

Spreken met Impact
Het is vrijdag 12 september en ik bevind me in een groep van zo’n twaalf mensen die allemaal beter willen leren spreken. We hebben ons allemaal ingeschreven voor de opleiding Spreken met Impact van Great Communicators. De een kan al best aardig presenteren of staat voor de klas en wil zijn of haar skills naar een hoger niveau tillen. Een ander heeft een stichting opgericht en moet steeds vaker openbaar spreken en voelt zich daarbij niet op haar gemak. En weer een ander wil de relatief specifieke stof waarover hij spreekt beter laten ‘landen’ bij de toehoorders.

Vertellen vanuit je hart is mogelijk
Joni, een van de oprichters van Great Communicators, vertelt ons over de verschillende tools die we gedurende de opleiding aangereikt krijgen. Zodat we ons zekerder gaan voelen. Om ons verhaal daadwerkelijk vanuit ons hart te vertellen. Dat dit écht tot de mogelijkheden behoort. Voor iedereen in de groep. Wauw. Ik kan niet wachten. *ondertussen nog wat nagels bijt*

Samen met haar compagnons heeft ze vanuit hun ruime presentatie- en sprekers ervaring zelf een aantal tools ontwikkeld waarmee we de komende vijf blokken aan de slag gaan. En zo nu en dan komen er experts langs uit het vakgebied…

Staafmixer
Vandaag is expert Sven er. Hij is docent in de theatersport. Sven laat ons onder andere vertellen over ons werk, over onze passie en over onze vakantie. Leuk, denk ik, maar voel ook al nattigheid. Want de paar opwarm oefeningen die hij ons laat doen, gaan over fouten maken. Dat dat mag enzo. Wát?! *ehh, ik maak (liever) geen fouten hoor*

Van die verhaaltjes komt dus ook weinig terecht. Sven roept namelijk steeds een onmogelijk woord (zoals klaplopers, dood, staafmixer) tussendoor en dat woord moet degene die aan het woord is, dan zo snel mogelijk in het verhaal verweven. Het levert hilarische verhalen op.

Jeuj!
Wat me opvalt, is dat de ‘sprekers’ er lol in hebben. Én dat ze de tips van Joni over pauzes laten vallen in je verhaal metéén toepassen. En ondanks de grote onzin die ze verkondigen, komen de sprekers daardoor toch nog behoorlijk geloofwaardig over. Wauw, en dat na één ochtendje oefenen.

Het is nog maar de eerste dag en we boeken nu al resultaat! Het ene woord dat ik mag geven aan het einde van de dag is #jeuj! Ik verheug me nu al op de rest van de opleiding. Al weet ik dat ik me ook echt nog zenuwachtig zal voelen.

De komende 5 maanden beschrijft Cuny haar belevenissen tijdens de opleiding Spreken met Impact. Cuny Stelpstra is tekstschrijver, web- en eindredacteur, en vertelt graag verhalen. Of het nu een zakelijk verhaal is of dat van een persoon, ze gaat voor het overbrengen van de kern. Haar verhaal moet dus impact hebben. En nu dus een nieuwe uitdaging voor Cuny: Spreken met Impact!