Wat we kunnen leren van onze helden in Sotsji

Katinka Toet
12 feb 2014

Wat is het genieten van de Olympische winterspelen in Sotsji! En wat doen we het goed als klein kikkerlandje! Topsport inspireert, dat is zeker. Het inspireert ons bij onze eigen prestaties. Wat kunnen we leren van onze schaatshelden in Sotsji? Wat is hun geheim?

In deze blog 3 lessen van onze Olympische helden voor een topprestatie.

1. Visualiseer je succes.

Onder topsporters is het zeer gebruikelijk: visualiseren. Ook bij onze schaatsers in Sotsji. Visualiseren is niets anders dan het van te voren inbeelden van gebeurtenissen. Je bereidt je mentaal voor door een filmpje in je hoofd af te draaien van iets wat je graag wilt bereiken, met al je zintuigen. Sven Kramer zei, in het interview na zijn gouden plak op de 5000 meter bij de Olympische spelen, dat hij de hele nacht alleen maar bezig was geweest om zich mentaal voor te bereiden met het rijden van een 9.2. Zeer effectief, want je brein maakt geen onderscheid tussen wat je daadwerkelijk actief doet en wat je jezelf in gedachten ziet doen. En met succes! Dus visualiseer volgende keer die belangrijke presentatie, meeting of speech!

2. Maak vlieguren.

Een gouden plak halen betekent ook gewoon heel veel trainen, vlieguren maken. Uitblinken is voor een heel groot deel terug te brengen tot het aantal uren dat iemand oefent, zo blijkt uit onderzoek van de gerenommeerde wetenschapper K. Anders Ericsson. Repetition is the mother of the skill. Door regelmatig te oefenen, word je vanzelf beter. Vlieguren maken dus 😉

3. Breng jezelf in een positieve stemming.

In een interview vertelt Ireen Wüst, Olympisch kampioene op de 3000 meter, dat ze voor belangrijke wedstrijden naar eerdere succesvolle wedstrijden kijkt om in een positieve stemming te komen. Het vergroot haar zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen. Een positieve stemming maakt het makkelijker om een topprestatie te leveren. Het brengt je in de juiste emotionele toestand en juiste mate van ‘arousal’ (opwinding). Hierdoor ben je meteen in de juiste state om een topprestatie te leveren. Tip: denk voor een belangrijke presentatie terug aan een moment waarop je echt trots bent! Roep dat moment op en je hebt je goede stemming binnen handbereik.

Het observeren van topsporters kan je veel brengen. Geniet van de Olympische spelen en de topprestaties. Laat je inspireren en doe je voordeel met hun technieken op weg naar jouw topprestatie! Succes!

Heb je interesse om jouw topprestatie in spreken verder te optimaliseren en wil je kennis maken met Great Communicators? Kom dan naar onze inspiratie avond Spreken met Impact!