Reading is for awesome people

Joni Bais
22 jan 2014

Wat is het boek waar je het meest aan gehad hebt voor Public Speaking? Vroegen we onze coaches en trainers Geerteke, Katinka, Arjan en Joni. Lekker leesvoer dus voor deze dagen of als last minute cadeautje onder de kerstboom.

Aanrader van Katinka: Doorbreek de cirkel – Dr. Arend J. Ardon.
“Door onhandige overtuigingen kun je jezelf soms ontzettend blokkeren in je groei. Bijvoorbeeld de overtuiging ‘wie ben ik in vredesnaam om voor een groep te staan’, helpt je niet je performance te verbeteren. Dit boek helpt je je eigen effectiviteit te vergroten bij veranderingen en maakt je bewust van je gedrag & overtuigingen. Het is een klein, helder en praktisch geschreven boekje en tegelijkertijd gebaseerd op grondig onderzoek.”

Aanrader van Arjan: De 8ste eigenschap – Stephen Covey.
“Finding your voice and help others to find theirs. Ik vind dat de essentie van elke spreker moet zijn dat hij of zij een ander helpt om zijn/haar eigen stem te vinden. Als je dat niet doet creëer je volgers. Een goede spreker wil wat mij betreft geen volgers, maar nieuwe leiders. De ideeën van Covey over hoe je via je eigen stem een ander zijn stem geeft zijn daarbij cruciaal.”

Aanrader van Geerteke: De plakfactor – D. Heath & C Heath (made to stick).
“Ik vind de plakfactor erg goed. Leuk geschreven en super praktisch. Helpt echt om je verhaal ‘sticky’ te maken. Zodat niemand het nog vergeet.”

Aanrader van Joni: Spreken als Max Havelaar – Jaap de Jong.
“Citaat: “Er broeit iets in Nederland. Voor het goede woord op de goede plaats groeit waardering. Wie in plaats van een tenenkrommende toespraak een pakkend betoog houdt verdient kudos.” Klein boekje – spoedcursus retorica op zakformaat staat in de ondertitel – wat niet alleen tips bevat, maar ook echt een oproep is om beter te leren spreken. Wat ik hieraan leuk vind, is dat er in vogelvlucht wordt terugeblikt vanaf de Romeinen tot nu. Daarnaast veel goede (en slechte) voorbeelden van nu. Leest lekker weg.”