Bye Bye Perfect, Hello Courage: de kracht van de grote vrouwelijke spreker Brené Brown

Katinka Toet
07 jan 2014

Na een training raak ik bij de borrel in gesprek met de directeur van een onderneming: een vlotte stevige dame met een geweldige visie. Ze wordt regelmatig gevraagd om te spreken, maar draagt dat bijna altijd over aan een mannelijke collega. Tenzij ze er echt niet onderuit kan. ‘Waarom?’ vraag ik. ‘Ik hoef niet zo nodig’. ‘Hij kan het goed en ik ben niet zo’n briljante spreker’, antwoordt ze.

Bovenstaande uitspraak horen wij regelmatig. In de jaren dat wij vrouwen begeleiden op het podium zien we vaak dat vrouwen meester zijn in het zichzelf relativeren en bagatelliseren. ‘Ik? Nee, joh, wie ben ik om daar te staan?’. Daarnaast zijn vrouwen vaak zo kritisch over hun eigen performance dat ze liever niet op het podium staan. Simpelweg omdat ze het risico niet willen nemen om het niet perfect te doen. Het moet natuurlijk wel gelijk een top-performance zijn 😉

Het frapante is dat je helemaal geen perfecte spreker hoeft te zijn om een sterke speech te geven. Sterker nog: hoe meer je jezelf durft te laten zien zoals je bent, hoe sterker je speech, zo blijkt uit de TED talk van Brené Brown. Brené Brown, professor bij de University of Houston, deed jarenlang onderzoek naar authentiek leiderschap en kwetsbaarheid. Ze ontdekte dat mensen met bezieling, één ding gemeen hebben: ze durven zich kwetsbaar op te stellen. Onze ervaring is dat dat ook voor spreken geldt. De mooiste speeches zijn speeches met bezieling. Het gaat er dus niet om dat je een perfecte presentatie geeft, het gaat erom dat je je boodschap met bezieling overbrengt.

De TED-talk van Brené Brown is daar een prachtig voorbeeld van. Haar TED-talk over kwetsbaarheid werd wereldwijd bijna 9 miljoen keer bekeken.

Wat maakt haar speech zo krachtig? 3 dingen:

1. 100% zichzelf
Brené is volledig zichzelf. Ze doet zich niet groter of kleiner voor dan ze is, ze speelt geen rol, ze heeft geen ‘maniertjes’, ze is gewoon zichzelf. Ze probeert ook niet grappig te doen, ze is met haar droge humor grappig op haar eigen manier. En juist daarmee maakt ze impact. Authenticiteit maakt impact.

2. 100% congruentie.
Brené laat niet alleen met de resultaten van haar onderzoek de kracht van kwetsbaarheid zien, maar geeft zelf ook het lichtende voorbeeld. Ze ‘walks her talk’. Zonder congruentie in gedrag is je speech bij voorbaat ongeloofwaardig. Je publiek luistert niet alleen naar wat je zegt, ze kijken vooral of jij doet wat je zegt. Dus: Be your message! Als je je speech verpersoonlijkt, doet dat wonderen voor je geloofwaardigheid en impact.

3. 100% lef.
Brené vertelt in een interview dat ze, als ze van te voren had geweten dat haar TEDtalk bijna 9 miljoen keer bekeken zou worden, ze deze talk nooit op deze manier had durven geven. Tegelijkertijd is ze blij dat ze het gedaan heeft, dat ze de moed getoond heeft om daar te gaan staan. Liever dapper en moedig in de arena, dan blijven toezien vanaf de zijlijn, is haar motto.

Spreken is spannend, het betekent je nek uitsteken en jezelf laten zien. Tegelijkertijd biedt speechen je de ultieme kans om te vertellen wat jij belangrijk vindt. De vraag is: Vind jij je ideeën belangrijk genoeg om te delen?

Bekijk hier de speech van Brené Brown

Katinka Toet en Joni Bais geven op 14 en 15 maart 2014 een 2 daagse training speciaal over vrouwelijk leiderschap in spreken. Klik hier voor meer informatie over Break Free!