Barbara Putman Cramer: Een fantastisch sprookje

Dr. Woe
19 aug 2013

Doe je ogen eens dicht, en stel je voor dat je op een podium staat voor een grote groep mensen. Wat voel je dan? Als het goed is voel je iets. Of het nou zenuwen zijn, of een enorme drang om je verhaal te vertellen – door het enkel visualiseren van een gebeurtenis, ben je een stap dichterbij het realiseren ervan.

Visualiseren kan je goed helpen bij het voorbereiden van een gesproken verhaal, aldus Joni, die ziet dat de kracht van visualiseren zelfs onder professionals vaak onbenut blijft. En dat is zonde, want “als je gebruik maakt van visualisatie in je voorbereiding, haalt niemand je meer in”.

Maar wat is visualisatie dan precies? Bij het voorbereiden van mijn verhaal van één minuut, had ik een tekening gemaakt om het beter te onthouden. Zo kon ik tijdens het spreken langzaam het plaatje langs om niks te vergeten. Dit type visualiseren werkt goed voor mij, omdat ik woorden omzet in plaatjes – en die onthoud ik nou eenmaal makkelijker.

Het visualiseren waar we deze training aan werken, is van een andere orde. Daarvoor ga je rustig zitten, en doe je je ogen dicht. Vervolgens stel je je voor hoe je presentatie gaat verlopen. Je hoeft niet woord-voor-woord alles uit te denken. Het is belangrijker dat je visualiseert hoe je je voelt en wat voor resultaat je met je verhaal (letterlijk) voor ogen hebt.

Op die manier maak je eigenlijk al vlieguren, zonder dat je van je plek hoeft te komen. Het klinkt misschien gek, maar het helpt om bijvoorbeeld makkelijker antwoord te geven op vragen uit het publiek, of om te gaan met (technische) verrassingen.

Maar.. visualiseren kan je absoluut ook tegenwerken. Als je continu voorstelt hoe alles misgaat, heb je het perfecte recept voor faalangst te pakken. Gelukkig is dat recept ook gelijk de oplossing om je faalangst aan te gaan.

Ik had niet gedacht dat het inzetten van m’n fantasie zo’n directe, positieve invloed zou hebben op m’n pres(en)taties! Joni heeft weer eens laten zien dat sprookjes werkelijkheid kunnen worden..

Duizendpoot Barbara Putman Cramer heeft naast haar passie voor eten, hart en oog voor duurzaamheid en een druk bezochte blogsite een nieuw doel: spreken met impact. De komende 5 maanden volgen wij Barbara in haar avontuur van de opleiding Spreken met Impact.