Als een ware Grote Spreker: 3 tips voor een goede mentale voorbereiding

Dr. Woe
30 mei 2013

Het moment is bijna daar. Je mond wordt droog, je hart begint te bonzen, je handen worden klam en je ademhaling gaat omhoog. Je kent dit gevoel en je weet dat het de komende minuten alleen maar erger zal worden. Langzaam loop je op, je neemt je plek in voor de groep. Je haalt nog een keer diep adem. En dan… Word je de zenuwen de baas en zet je in volle kracht een fantastische presentatie neer.

Herkenbaar? Voor vele zal vooral het eerste deel bekend voorkomen. Maar het neemt in de praktijk niet altijd zo’n goede wending. Het lukte mij tijdens mijn laatste presentatie. De aanloop naar mijn verhaal verliep zoals ik het gewend was; met veel zenuwen. Maar anders dan de andere keren, wierp mijn strakke mentale voorbereiding dit keer zijn vruchten af. Ik wist mezelf te herpakken en zette een presentatie neer waar ik trots op kon zijn. Hoe? In slechts 3 simpele stappen:

1. Beheers je stof
Zorg van tevoren dat je je stof goed beheerst. Dit klinkt logisch, maar het is de basis van een goede speech. Door boven je stof te staan bouw je vertrouwen op in jezelf en je verhaal. Weet daarbij welke boodschap je wilt overbrengen. En zorg dat je deze continu voor ogen hebt. Zo bedacht ik me van tevoren met welk gevoel en met welke boodschap ik het publiek naar huis wilde laten gaan. Wat wil je dat blijft hangen?

2. Visualiseer
Visualiseer van tevoren hoe je wilt dat je presentatie zal gaan. Doe dit in zoveel mogelijk details. Bedenk hoe je je voelt, hoe de zaal ruikt, hoe de sfeer is. Visualiseer hoe je de perfecte performance neerzet en hoe je publiek op jou reageert. In dit geval geldt: hoe vaker, hoe beter. Je brein zal deze positieve ‘herinnering’ opslaan alsof het echt gebeurd is. Dit creëert vertrouwen. In mijn geval visualiseerde ik keer op keer dat ik op een ontspannen, nonchalante en professionele wijze voor de groep zou staan. Achteraf kreeg ik mee dat dit inderdaad de indruk was die ik achter had gelaten bij mijn publiek.

3. Overtuig je publiek en jezelf!
Als je wilt dat je publiek jou serieus neemt als een goede spreker, zorg dan eerst dat je jezelf serieus neemt. Overtuig jezelf van je kunde en je kracht. Letterlijk. Bedenk stiekem maar eens even hoe fantastisch jij eigenlijk bent. Ga voor de spiegel staan of zeg het in gedachte. Bedenk hoe jij wilt dat je publiek jou ziet en wees die persoon als je voor de groep staat. Zij weten niet beter, dus je kunt ze net goed laten geloven dat jij in je volle kracht en zonder zenuwen staat te presenteren.

Mijn laatste presentatie moest ik een uurtje voorbereiden, waarin ik mezelf heb weten te transformeren tot een grote spreker. Was ik zelf 100% overtuigd? Ik weet het niet. Maar door mezelf als doel te stellen de beste in spreker in mij te laten zien, kwam ze in me naar boven. De complimenten nam ik na afloop gniffelend in ontvangst en met een voldaan gevoel verliet ik de zaal. Als een ware grote spreker.

Amber doet de Marketing en Communicatie bij Great Communicators. Vorig jaar deed zij als beginnende spreker mee aan de opleiding Spreken met Impact. Meer lezen over de opleiding? Klik hier >>